Het aantal uur dat je per dag kan genieten van zonlicht wordt minder naarmate de winter zijn intrede doet. Koud en minder zonlicht op je bol leidt tot een afname van vitamine D, wat voor sommige mensen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Recent onderzoek naar de effecten van vitamine D concludeert dat wanneer je wèl voldoende vitamine binnenkrijgt dit niet alleen de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen, het zorgt er ook voor dat je harder kan trainen zonder dat je vermoeider raakt dan normaal. Ofwel, meer vitamine D zorgt voor superkrachten.

Vitamine D is een hormoon dat het lichaam nodig heeft bij het vormen van botten en tanden en het is een benodigde in de opname van bepaalde voedingsstoffen. Echter, het is lastig er voldoende van binnen te krijgen aan de hand van een dieet. Gelukkig schijnt er zomers een prachtige ster die onze huid blootstelt aan genoeg ultraviolet B, waardoor we genoeg van dat essentiële vitamine binnenkrijgen. Maar winter is coming, de zon laat ons een beetje in de steek en de maan is een mooi ding, maar zorgt helaas nergens anders voor dan een romantisch beeld op een koude winterse avond. Onderzoekers van de Queen Margaret University in Edinburgh, Verenigd Koninkrijk, onderzochten in hoeverre het lichaam ervan profiteert wanneer het ’s winters wèl genoeg vitamine D weet te absorberen.

 

Het experiment

In het experiment kende twee condities, waarbij groep 1 50 microgram vitamine D innam en groep 2 een placebo. De leeftijd en het gewicht van de participanten werd gelijk gehouden. Het onderzoek duurde twee weken en bij de participanten die het vitamine D supplement innamen werd een lagere bloeddruk en in veel mindere mate het “stress-hormoon” cortisol gemeten. Verrassend was vooral dat de sportprestaties van groep 1 aanzienlijk waren toegenomen; ze fietsten 6,5 km in 20 minuten ten opzichte van 5 km die ze fietsten voor dat de kuur begon. En dat zonder hierbij meer vermoeid te raken! De onderzoekers verklaarden dat dit waarschijnlijk te danken is aan het feit dat het stressniveau lager ligt. Stress zorgt er namelijk voor dat bloedvaten vernauwen en een soepele bloed-doorstroom wordt verhinderd. Een betere bloed-doorstroom verbetert jouw prestaties.

Waar eerder onderzoek aantoont dat vitamine D een rol kan spelen in het bestrijden van kanker, Alzheimer, diabetes, depressies en gewichtstoename, is het misschien een wijze zet om dit supplement gedurende de wintermaanden in te nemen. Het kent echter 1 bijwerking; het kan zijn dat je ineens verandert in een veel te knappe, gespierde guy met een rode cape die kan vliegen.