Sinds de start van dit jaar stelde jij jezelf de volgende belofte: nu ga ik sporten, gezond leven en werken aan m’n lichaam. Reality-check één: Juli is nabij. De goede voornemens die je begin dit jaar maakte heb je al een goede zeven maanden uitgesteld. Chapeau! Maar wees gerust, je bent hoogstwaarschijnlijk ben je niet de enige. Tenzij je al maanden aan het zweten bent en elke avond crunches doet, zit er dit jaar geen wasbordje meer in. Toch zullen de volgende punten jou helpen om van je buikje af te komen of net dat extra laagje te verliezen waardoor die abs tevoorschijn worden getoverd.

1. Je bent gedisciplineerd in de gym, maar niet in de keuken

De reden van dat bierbuikje heeft slechts met twee punten te maken: calorie consumptie en calorie verbranding. Verbrand je meer calorieën dan dat je binnen krijgt, dan verlies je vet. Zo simpel is dat. Je kunt nog zo gespierd zijn, het calorieën overschot verklaard dat er een laagje vet over die spieren zit. Eet langzaam-verbrandende koolhydraten voordat je naar de sportschool gaat. Dit is de brandstof die je lichaam gebruikt tijdens de workout. Na de work-out hunkert je lichaam slechts naar één ding: eiwitten. Deze voorzien je lichaam van de brandstof waarmee je spieren hersteld worden.

man man dikke buik

2. Je workout is niet gevarieerd

Bij je fancy sportschool-abonnement zat ook een gratis consult van een personal-trainer. Deze hielp jou een trainingsschema op te zetten. Je beheerst de oefeningen en nu denk je: mooi, nu hoef ik enkel nog volgens dit schema te trainen. Fout. Wanneer je iedere week, dezelfde oefeningen, op dezelfde wijze doet, raakt je lichaam gewend aan deze oefeningen. Verhoog daarom de gewichten, varieer verschillende oefeningen en zoek naar nieuwe uitdagingen.

3. Cardio VS Powerliften

Je bent een cardio-fanatiekeling, of je bent enkel aan het strijden in het krachthonk. De twee welbekende kampen. Toch is het combineren van cardio en kracht-training het geheim voor maximaal resultaat. Hoe beter je conditie is, des te sneller je herstelt tussen zwarte lifting-sets. Combineer deze trainingsmethoden door middel van een high intensity interval training. Maak circuit-trainingen met een mix tussen cardio en zware lifts.

man man cardio en powerliften

4. Slaap

Na een drukke dag werken beuk je alle frustratie die je de gehele dag hebt opgespaard eruit door eens flink met de gewichten te gaan gooien. Goed bezig. Bij thuiskomst begint de echte strijd pas. Door de nieuwe afleveringen van Game of Thrones, Gotham & Peaky Blinders vertel jij jezelf de volgende leugen keer op keer: nog één aflevering. Gevolg: slaaptekort. Te weinig slaap is funest voor je spiergroei, maar zorgt ook voor een stijging van het stresslevel in je lichaam. Dit resulteert in onder andere vreetbuien. Ieder uur minder dan de nodige acht uur slaap per nacht zorgt ervoor dat je spiergroei en vetverbranding stagneert. En met een zak chips, languit op de bank liggen is geen rust. Klap die laptop dicht, leg je smartphone weg en pak die vereiste acht uur slaap.

5. Je zoekt naar de snelle oplossing

Na de eerste weken van trainen kijk je gemiddeld zo’n tien keer per dag in de spiegel hopende progressie te zien. Dit is een illusie. Wil jij dat dat bierbuikje verdwijnt, wees consistent. Zet realistische doelen en stel jezelf geen illusies. De snelle oplossing is er niet. Combineer de bovenstaande punten en werk naar het doel toe.