Design is meer kunst dan wetenschap – er zijn geen geschreven regels over wat goed en fout is. Maar als je geen doorgewinterde designer bent, word je wellicht beïnvloed door beginnersfouten. Mijd de volgende interieurfouten en onthoud de volgende dingen, zodat je woning er met een aantal simpele aanpassingen stijlvoller uitziet.

Headerfoto: The Nice Stuff Collector

Het onderschatten van licht

Een van de belangrijkste aspecten in je huis is licht. Goed licht. Verlichting zorgt er namelijk voor dat het interieur meer een geheel is, waardoor het groter lijkt en het ziet er volwassen uit. Daarnaast voegen verschillende type lampen een interessante twist aan je ruimte.

interieurfouten-10 interieurfouten-11 interieurfouten-12

Alles uit één winkel halen

Natuurlijk is er niets mis met wat stijlinspiratie uit een catalogus. Het gevaar is alleen dat je huis op een hotelkamer gaat lijken als je alles uit één winkel trekt. Je moet je interieur zien als je kledingkast – je mixt verschillende stijlen die jou je persoonlijke look geven. Een simpele truc hiervoor: mix design met vintage.

interieurfouten-1

Meubels in lijn met muur plaatsen

Wanneer je het moeilijk vindt om je woning in te richten, is de verleiding groot om al je meubels tegen de muren aan te gooien. Waarschijnlijk met de gedachte dat daardoor de ruimte groter lijkt, maar het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Of je nou een groot loft hebt of klein appartement, door functionele items “zwevend” door de ruimte te zetten, creëer je meer eenheid. Vaak behaal je zoiets al door een stoel niet in lijn te zetten met de muren, zoals hieronder.

interieurfouten-13 interieurfouten-14 interieurfouten-15

Kunst te hoog hangen

Nog een ergere fout maken dan helemaal geen kunst ophangen is je kunst te hoog hangen. Lijsten hoor je ongeveer 25 centimeter boven meubels te hangen anderhalve meter van de grond, zodat het op ideale hoogte hangt en in proportie blijft met de rest van de woning.

interieurfouten-5 interieurfouten-8 interieurfouten-9

Het vergeten van prints

We kiezen al snel voor neutrale kleuren. Logisch, want dan zit je veilig. Helaas zit je dan te veilig en wordt je kamer een saaie bedoeling. Bedenk eens hoe tof een grafische print in een contrasterende kleur staat op grijs. Ja, tof dus. De truc is om klein te beginnen. Gooi een mooi kussen of deken op je bank. Vervolgens kan je kiezen voor een groter meubel in een felle kleur of print, een rode Eames Plywood Chair bijvoorbeeld.

interieurfouten-2 interieurfouten-4 interieurfouten-6