Hoeveel verdient de gemiddelde Nederlander?

Naar inschatting van het Centraal Planbureau zou het modaal inkomen, van een Nederlander in 2024, ongeveer € 44.000 bruto per jaar zijn. Per maand is dat om en nabij € 3.666 bruto. Uiteindelijk krijg je dan € 2.925,67 netto gestort op je bankrekening. Deze cijfers zijn slechts een gemiddelde en kunnen dus per beroep of sector afwijken. Wanneer je liever een dagje minder werkt, dan is het logisch dat je een ander bedrag overhoudt. Als we er van uit gaan dat iemand 32 uur in de week werkt, zal je rond de € 2.340,54 netto per maand verdienen. Dit is natuurlijk wel een verschil met een fulltime salaris, daarom is het belangrijk op me te checken wat je vaste lasten zijn, en of je eventueel met dit salaris nog kan rondkomen.

Wat zijn de gemiddelde vasten lasten per maand?

Net als bij het inkomen, kunnen de vaste lasten van mensen per maand ook verschillen. Iemand kan bijvoorbeeld een hoge hypotheek hebben of veel abonnementen. Wij zetten een aantal gemiddelde voorbeelden van vaste lasten onder elkaar, met bedragen per persoon:

  • Huur/hypotheek: € 700,-
  • Gas, water en elektriciteit: € 312,-
  • Verzekeringen: € 238,-
  • Abonnementen: € 94,-
  • Vervoer (middenklasse auto): € 408,-
  • Boodschappen: € 397,-

Deze kosten maken een totaal van € 2.149,- per maand aan vaste lasten. Nogmaals kan dit bij per persoon en huishouden verschillen. Zo is je huur uiteraard afhankelijk van je woonplaats, en moeten sommigen ook nog een gezin onderhouden.

Hoeveel hou je aan het eind van de maand over?

Door een simpele rekensom komen we erachter hoeveel je aan het eind van de maand overhoudt. Door het gemiddeld netto-inkomen van iemand die 32 uur werkt af te trekken van de bovenstaande gemiddelde vasten lasten, kom je uit op een bedrag van € 191,54. Dit hou jij aan het aan van de maand over als je, met een gemiddeld salaris en bovenstaande vaste lasten, 4 dagen (32 uur) werkt.

De bovenstaande cijfers zijn dus slechts een schatting. Sommigen zullen bijvoorbeeld recht hebben op bepaalde toeslagen, of hebben meer mensen waar ze voor moeten zorgen. Daarom kan het geen kwaad om een concreet overzicht te maken van jouw uitgaven, zodat je weet hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat in de maand. Wil jij meer letten op je uitgaven, zodat je aan het eind van de maand meer overhoudt? Met de Japanse spaarmethode ‘Kakeibo’ gaat dat zeker lukken.