Wat houdt Kakeibo in?

Het is niet zo dat deze Japanse spaarmethode je op wonderbaarlijke manier een miljoen euro op de rekening brengt, maar binnen de spaarplannen is het wel een van de beste manieren. Hierdoor is het wat makkelijker om een spaarpotje op te bouwen en voor een fijne geldbuffer te zorgen. De methode heeft veel weg van de manier waarop er vroeger werd gespaard. Kakeibo kent z’n oorsprong al in het jaar 1900 en werd destijds bedacht door een Japanse journaliste, Hani Motoko genaamd. De spaarmethode die ze bedacht bestaat uit twee verschillende onderdelen. Zo maak je ieder maand een spaarplan en een overzicht van je uitgaven (die zich weer verdelen over vier verschillende categorieën).

Maandelijks spaarplan

Om het maandelijkse spaarplan op te stellen moet je er één keer per maand even goed voor gaan zitten. In dat plan noteer je wat je verwacht de komende maand uit te geven en hoeveel je verwacht dat er binnenkomt. Ook beslis je voor jezelf hoeveel je van het inkomen wil gaan sparen. Je maakt hier duidelijke notities van in je Kakeibo-kasboek. Het belangrijkste is dat je jezelf de volgende vier vragen stelt:

  1. Hoeveel geld heb ik nu?
  2. Hoeveel geld gaat er deze maand uit?
  3. Hoeveel geld wil ik deze maand sparen?
  4. Wat kan er beter?

Vier verschillende soorten uitgaven

Je focust jezelf dus onder andere op je uitgaven. Bij deze uitgaven ga je voor jezelf na om wat voor soort uitgaven het gaat. Dat verdeel je dus onder vier verschillende categorieën. De vier categorieën zijn:

  • Optionele uitgaven
  • Culturele uitgaven
  • Noodzakelijke uitgaven
  • Onverwachte uitgaven

Voorbeelden van noodzakelijke uitgaven zijn huur en verzekeringen. Deze uitgaven moet je dus iedere maand doen en daar kan je eigenlijk niet onderuit. Bij optionele uitgaven kan je denken aan bijvoorbeeld een glas wijn bij het eten of koek voor bij de koffie. De culturele uitgaven gaan over de aanschaf van kaartjes voor een festival, museum of pretpark. Als je geld moet betalen aan een reparatie van je auto of fiets is er sprake van een onverwachte uitgaven. Deze uitgaven kan je vooraf niet voorspellen, maar hier moet je dus wel rekening mee houden.

Sparen

Waarom werkt deze manier van het controleren van je uitgaven nu zo goed? Door je uitgaven onder te verdelen in vier categorieën word je dus gedwongen om bewust te zijn van de vormen van je uitgaven. Wanneer je dit allemaal noteert, wordt het dus veel makkelijker duidelijk hoeveel geld er overblijft voor op de spaarrekening. Als je ziet dat de optionele uitgaven erg hoog uitvallen is het dus zaak om die maand daarop iets meer te bezuinigen op dit soort uitgaven. Dat betekent dat er even geen ruimte is voor een wijntje bij het eten en een koekje bij de koffie, maar er blijft dan wel wat extra’s over om de spaarrekening te spekken. Hopelijk gaat deze Kakeibo-methode jullie een beetje helpen mannen!