Welke verschillende whiskyglazen zijn er?

De meest populaire whiskyglazen zijn weinig fantasievol. In de meeste gevallen is het gewoon een laag, rond glas met een stevige bodem. Niks mis mee natuurlijk. Voor de echte liefhebber is dat niet genoeg en gelukkig is er een heel scala aan variaties. Van bolvormige glazen die nog het meest doen denken aan een klein uitgevallen cognacglas, tot de beroemde tulpvormige glazen op een hoge steel. Welk glas je ook wilt kiezen, uiteindelijk gaat het erom dat je optimaal kunt genieten. Dit zijn de meest voorkomende whiskyglazen:

1. Het tulpvormige whiskyglas

Het tulpvormige- of Copita-whiskyglas is gebaseerd op de Copita, het traditionele Spaanse glas dat wordt gebruikt om sherry te proeven. Het is de vaste keuze van veel meester-distilleerders, blenders en echte whiskykenners. Het werd ooit het ‘dokglas’ genoemd vanwege het gebruik ervan door kooplieden om wijnen en gedistilleerde dranken aan de kades te keuren. De lange steel voorkomt dat de hand te dicht bij de neus komt, terwijl de vorm ervoor zorgt dat de aroma’s in het glas blijven.

2. Het Glencairn whiskyglas

Het Glencairn whiskyglas is wat betreft de vorm vergelijkbaar met het tulpvormige glas. Het oogt wat robuuster of liever gezegd, minder delicaat. De korte, stevige basis zorgt voor een stabiel glas. Ook het glas is wat dikker en dus leent het zich beter om dit te gebruiken op een feest. Vanwege zijn grootte is de Glencairn het perfecte glas om ook whisky te leren drinken doordat de vorm ervoor zorgt dat de aroma’s zich prima kunnen ‘openen’. Kortom, dit is de moderne, minder ‘opzichtige’ verwant van het tulpvormige glas en is uitsluitend bedoeld voor whisky.

 

3. De Highball

Het Highball glas is de grote broer van de tumbler en wordt vaak geassocieerd met de meest eenvoudige cocktails met whisky. De vorm staat het toe om flink veel ijs te gebruiken voor een whisky on the rocks. Tegenwoordig is de Highball bijzonder populair vanwege de vele toepassingen. Zo is het ideaal om er een goede mix in te serveren, maar kun je het ook gewoon gebruiken voor een andere eenvoudige cocktail. Het is vooral geliefd in Japan.

4. De tumbler

Het tumbler glas is het meest gebruikte glas voor het drinken van whisky. Vanwege de brede rand is het wellicht minder ideaal om het te gebruiken voor een proeverij, maar het maakt het genot er niet minder door. Beperk je overigens niet tot whisky, ook andere dranken voelen zich in dit glas prima thuis. De brede en robuuste basis maakt dat het glas ideaal is om te gebruiken voor diverse cocktails. Kortom, een tijdloos glas en een must voor elke whiskyliefhebber die openstaat voor het volledige spectrum van de drank.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iain Forteath (@scotchvoyager)

5. De Cognac-kom

Alhoewel menig liefhebber gruwelt van het idee om een cognacglas te gebruiken voor whisky is het wel waar het om draait bij dit glas. Het verschil is vooral het formaat. Het is een glas dat vooral gebruikt kan worden bij luxe gelegenheden en straalt dan ook een duidelijke klasse uit. Normaliter wordt dit type glas veel gebruikt voor het drinken van whisky, maar de vorm maakt het ook tot een ideaal glas voor een goede whisky. Gebruik dit glas overigens niet als je net bent begonnen om de edele drank te ontdekken, vooral doordat de aroma’s in het glas blijven hangen, kan een whisky behoorlijk ‘zwaar’ aanvoelen.

6. Het NEAT whiskyglas

Het NEAT-whiskyglas is een bijzonder glas met zo mogelijk een eveneens bijzonder verhaal. Hoe ironisch het ook klinkt, het is het gevolg van een productiefout. Een fout in een glasblazerij gaf de vorm aan dit glas wat bij nader inzien perfect was om de duidelijk aanwezige alcoholdampen weg te voeren zodat de smaak van de whisky volledig tot zijn recht kon komen.

Het NEAT-glas, wat staat voor Naturally Engineered Aroma Technology, perst de lichtere moleculen ethanol uit de opening en laat de zwaardere, meer aangename moleculen in de whisky achter. Dit is een glas dat zeer geschikt is voor proeverijen of om te gebruiken om kennis te maken met whisky. Het kan even wennen zijn om er uit te drinken vanwege de ongebruikelijke vorm.