De eeuwige struggle met het schaven van kaas
Velen van ons hebben het meegemaakt: je pakt de kaasschaaf, begint met volle moed aan een blok kaas, en eindigt met een misvormd, ongelijk plakje. Of nog erger: van je plakje blijft niks over en je eindigt met losse plukjes kaas. Het lijkt altijd een simpel klusje, maar er is meer aan de hand dan je misschien in eerste instantie denkt. De hardheid en structuur van de kaas spelen namelijk een cruciale rol in het schaafproces. En dat brengt ons bij de onderschatte complexiteit van kaasschaven. Wist je namelijk dat er verschillen in kaasschaven zijn en dat de één beter werkt voor bijvoorbeeld jonge kaas dan een andere?
Welke kaasschaaf werkt het beste voor welke kaas?
Kaas, een product van geduld en rijping, ondergaat een transformatie naarmate het ouder wordt. Jonge kaas is zacht en soepel, terwijl oude kaas steviger en brokkeliger wordt. Deze subtiele, maar essentiële variaties in textuur hebben logischerwijs invloed op hoe de kaas reageert op de kaasschaaf. De truc zit hem in het kiezen van de juiste kaasschaaf voor de juiste kaas. Voor jonge kaas, die soepel en meegaand is, is de kaasschaaf zonder lange bovenkant de held. De geleider van deze schaaf kan soepel over de jonge kaas glijden en mooie, gelijkmatige plakjes produceren. Aan de andere kant, bij oude kaas, vraagt de stevige textuur om een kaasschaaf met een langere geleider. Hiermee kun je de kracht uitoefenen die nodig is om die hartige brokken te schaven zonder de kaas te laten verkruimelen. Deze inzichten gingen een aantal jaar geleden al viraal toen gebruiker @coolejebber deze ontdekking op zijn TikTok plaatste. Onlangs ging het weer viraal op Instagram. Check het filmpje hieronder maar eens:
@coolejebber🧀♬ origineel geluid – Jebber
Wist jij deze verschillen tussen kaasschaven? Dus, de volgende keer dat je voor het kaasrek staat, bedenk dan welke kaas jouw smaakpapillen gaat verwennen. En nog belangrijker, pak daarbij dan ook meteen de juiste kaasschaaf voor de klus.
Lees ook: Wat is nou echt het verschil tussen bruine en witte eieren?