Flinke financiële verschillen tussen de Europese voetbaltoernooien

Ajax presteerde dit seizoen teleurstellend in de Champions League. Toch mochten ze een aardig bedrag op de rekening schrijven. Zo werd er in het huidige seizoen 50 miljoen euro verdiend aan Europees voetbal.

Het jaar ervoor won Ajax wel de groepswedstrijden en behaalde ze de achtste finales. Dat seizoen mochten de Amsterdammers de kas flink spekken met een ruim bedrag van bijna 73 miljoen euro. Zoals de meeste voetbalfans weten, zijn de financiële verschillen tussen de Champions League, Europa League en Conference League enorm. Zelfs bij het winnen van de laatste twee toernooien zal Ajax deze grote bedragen helaas niet binnen kunnen halen.

Hoe staat Ajax er op dit moment voor?

Momenteel staat Ajax derde in de Eredivisie. De tweede plek in de Nederlandse voetbalcompetitie geeft recht tot deelname aan de kwalificatie van de Champions League. Eén ding is zeker: de strijd om de tweede plek is dit seizoen spannend. Ajax kan namelijk met één wedstrijd te gaan nog tweede, derde en vierde eindigen. Wil Ajax nog tweede worden, dan dienen ze te winnen van FC Twente en moet PSV verliezen van AZ, wat voor de Eindhovenaren geen makkelijke wedstrijd zal worden. Er is dus nog wat hoop voor Ajacieden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax)

De startpremies van Europese competities

De startpremies van Europese competities verschillen enorm. Zo ontvangt een ploeg die zich plaats voor de groepsfase van de Champions League direct 15,64 miljoen euro. De verschillen met de Europa League en Conference League zijn – zoals eerder benoemd – zeer groot. Een plek in de groepsfase van de Europa league levert je als club 3,63 miljoen euro, terwijl het startbedrag in de Conference League 2,94 miljoen euro bedraagt.

Winstpremies in de Europa League

De verschillen in winstpremies zijn tussen de Europese competities ook erg groot. Zo levert een zege in de groepsfase van de Champions League hetzelfde bedrag op (2.8 miljoen euro) als het bereiken van de halve finale van de Europa League. Om je een nog beter beeld te geven, geven we je een duidelijk voorbeeld. In het geval dat Ajax de Europa League zou winnen en ook nog eens al zijn groepsduels zou winnen, dan zou de club dat 22,91 miljoen euro opleveren. Als je daar ook nog eens vier miljoen euro aan de premie vanuit de coëfficiëntenranking bij optelt, kom je uit op ongeveer 27 miljoen. Alleen al deelnemen aan de Champions League leverde Ajax de laatste jaren al 40 tot 45 miljoen euro op. De aankomende speelronde staat er dus hartstikke veel geld op het spel.