Schrijf je vodka of wodka?

Allereerst: vodka is feitelijk niks anders dan een sterke drank die gemaakt wordt van tarwe, koren en aardappelen. Net als bij het maken van whisky, leidt het destilleren tot een product met een extreem hoog alcoholpercentage. Dat is dus niet geschikt voor consumptie en een flinke hoeveelheid water brengt dat terug tot een aanvaardbaar niveau. De term vodka of wodka blijft natuurlijk verwarrend, vooral omdat vodka het meest wordt gebruikt.

 

De drank uit Rusland en Polen

Het wordt nog interessanter wanneer we kijken naar waar het drankje wordt gebrouwen. Vaak denk je dan aan twee landen: Polen en Rusland. In Polen is het in ieder geval zo dat men het beschouwd als de nationale drank. Daar is het hele brouwproces dan ook omgeven met tal van regels, vergelijkbaar met het produceren van wijn in Frankrijk en de whisky in Schotland. De uitspraak is overigens in Polen en Rusland bijna identiek.

In Rusland hebben ze het gewoon over vodka, met een v dus, wat letterlijk betekent: ‘watertje’. En daar zouden ze het toch echt moeten weten gezien hun jaarlijkse consumptie van zo’n 13.5 liter per persoon. Het enige verschil is dat de Russen ‘vodka’ schrijven en de Polen houden het gewoon op ‘wodka’.

wodka of vodka verschil

Het verschil tussen de drank

Met het bovenstaande wordt dus duidelijk dat beide schrijfwijzen goed zijn en er is feitelijk geen verschil in de manier van produceren. Feit is wel dat beide landen claimen de uitvinders te zijn van de drank. Toch verdienen de Polen wel wat krediet. In een oude Pools tekst uit 1405 wordt namelijk al melding gemaakt van wodka terwijl de Russen niet verder komen dan ergens in de 18e eeuw. Kortom, het verschil is minimaal en gelukkig hoeven wij ons daar verder geen zorgen om te maken. Geniet lekker van een cocktail met wodka (of vodka) en je mag het schrijven zoals jij het wil.