Quartz en mechanisch horloge: dit zijn de verschillen

Het uurwerk is het belangrijkste onderdeel van het herenhorloge. Zonder uurwerk gebeurt er niks en kan je nooit de tijd aflezen. Terwijl vroeger alle uurwerken mechanisch waren, dus zonder elektronica, is het quartz uurwerk aan een indrukwekkende opmars bezig. Beide methodes zijn effectief genoeg om de tijd op de juiste manier aan te geven, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen.

 

Het quartz uurwerk

Het quartz horloge maakt zoals gezegd gebruik van elektronica voor de aandrijving. Kortom, de batterij is van levensbelang, maar dat is niet het enige. De naam is immers afkomstig van het quartz-kristal, een klein steentje wat tienduizenden trillingen per seconde geeft. Deze trillingen worden op een slimme manier omgezet naar een impuls per seconde. Dit zorgt ervoor dat je de secondewijzer ziet bewegen. Is die secondewijzer afwezig, dan zul je de grote wijzer elke 20 seconden zien bewegen. Dit wordt ook gebruikt in een digitaal klokje, alleen wordt de impuls dan doorgegeven aan het Lcd-display. Met andere woorden, de quartz-techniek is een prima manier om de tijd aan te geven. Daar komt bij dat het ook een relatief goedkope manier is waardoor horlogemakers de techniek massaal hebben omarmd. Het werkt zelfs zo goed dat het bijna de ondergang van het traditionele herenhorloge wist in te luiden.

Zo werkt een mechanisch uurwerk

Tegenover het quartz horloge staat de mechanische variant. Dit herenhorloge werkt dus helemaal zonder batterij en wordt dus gevoed door aan het bekende knopje te draaien. Hierdoor wordt een veer in het uurwerk onder spanning gezet. De kracht die hier bij komt kijken, wordt vervolgens naar het echappement overgebracht. Dat onderdeel bestaat uit een anker en een tandwiel en zorgt ervoor dat de energie over het uurwerk wordt verdeeld. Dit verklaart dan ook het tikkende geluid van het herenhorloge. Je zult begrijpen dat dit een complex geheel is van verschillende tandwieltjes. De vrijkomende energie zal dus heel nauwkeurig gedoseerd moeten worden verdeeld om de juiste tijd aan te geven. Je hebt immers weinig aan een klokje wat te snel of te langzaam loopt.

Rolex tekort wachttijd

Minuterie

Een ander belangrijk onderdeel van een mechanisch herenhorloge is de zogenaamde minuterie. Dit zorgt voor de tijdsweergave door middel van de wijzers. Je zal begrijpen dat hier veel onderdelen naadloos moeten kunnen samenwerken. In veel gevallen worden hier standaard tandwieltjes voor gebruikt. Ben je echter vermogend, dan heb je het geluk dat het uurwerk van je favoriete klokje handgemaakt is. Dit is het geval bij horloges vanaf 10.000 euro.

Breitling, Rolex en Patek Philippe

Een mechanisch horloge kan voordelen hebben ten opzichte van een quartz horloge. Zo is het vaak een stuk stijlvoller en oogt het wat luxer. Voor de drager kan dit statusverhogend werken. Het nadeel is wel dat de mechanische onderdelen kunnen slijten. Je zal het dus met enige regelmaat moeten laten onderhouden, denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de olie. Daar heb je bij een quartz horloge weinig last van. Het enige waar je dan aan moet denken is het tijdig vervangen van de batterij. Wil je graag een mechanisch horloge dragen, dan kom je al snel uit bij de prijzige merken zoals Breitling, Rolex en Patek Philippe. In veel gevallen hoef je niet altijd zelf het klokje op te winden. Dergelijke merken maken namelijk gebruik van een automatische opwinding waardoor je altijd bij de tijd bent.