Ga je traden of ga je ‘hodl-en’?

We maken onderscheid tussen twee verschillende manieren van ‘werken’ met je coins. Zo kun je coins kopen en deze wegzetten, om er vervolgens voor een langere periode niet meer naar om te kijken. Echter, je kunt ook besluiten om actief met je vermogen in Cryptocurrency om te gaan en deze te traden. Een bezigheid die – mits je er een beetje je draai in kunt vinden – best amusant kan zijn. Het is uiteraard belangrijk dat je voorafgaand aan deze keuze je Bitcoin(s) aanschaft en in een wallet plaatst. Wij maken hierbij gebruik van de Nederlandse website Bitvavo. Check in dit artikel waarom Bitvavo de beste plek is om cryptovaluta te kopen en verhandelen.

Iedere aanpak heeft zo z’n voordelen en kan voor jou perfect uitpakken. Vergeet niet dat iedere aanpak ook negatief uit kan pakken. Hoe je het ook doet, investeren in Cryptocurrency is – net als traditionele investeringen – niet zonder risico. Je kunt er geld mee verdienen, maar je kunt er simpelweg ook geld mee verliezen. Zolang je dat beseft is er niets aan de hand en kun je jezelf niet verliezen. Wanneer je gebruik gaat maken van een Exchange website, dan wil je een goed overzichtelijk platform gebruiken.

Hodl-en (kortweg holden)

Hodl-en is niets anders dan verdiepen, aanschaffen, wegzetten en na een langere periode weer verkopen (het liefst met winst). De term hodl is afkomstig van een typefout en betekent niets anders dan holden (vasthouden aan wat je hebt en er vooral niet mee traden). Wat belangrijk is om te weten wanneer je een bepaalde coin gaat hodl-en, is het feit dat je zoveel mogelijk wil weten over ’t bestaansrecht van die specifieke coin.

Zijn er veel grote aankondigingen, is het concept achter de coin iets wat enige levensvatbaarheid heeft en wordt de coin genoeg gesteund door de community en relevante individuen of bedrijven? Dit zijn allemaal aspecten die van belang zijn in jouw besluit om in te stappen in een bepaalde coin en deze te houden. Uiteindelijk wil je er vroeg bij zijn en zo een (potentiële) enorme stijging meemaken. Logischerwijs wordt jouw vermogen dan ook vergroot.

Het is dan ook vaak zo dat mensen coins holden waar ze in geloven en waar volgens ‘kenners’ een grote potentie aan vast hangt. Alleen zo kun je op lange termijn enige rendement zien. Natuurlijk is de uitkomst enigszins onvoorspelbaar, maar je kunt wel het spreekwoordelijke kaf van ’t koren scheiden. 

Crypto currency MAN MAN 1

Swing Traden

Swing Trading is een veelgebruikte methode door particulieren (dus jij of ik) en wordt gezien als traden op de korte termijn. Bij het Swing trade principe ga je op zoek naar patronen binnen een bepaald product (in dit geval een bepaalde coin) en stap je in op een laag moment. Let wel, dit lage moment is enkel geldend voor die korte termijn. Een Swing trade valt binnen een periode van korte stijgingen/dalingen en duurt meestal een paar dagen – heel soms een aantal weken.

Wanneer je van plan bent om te Swing traden met een bepaalde coin, dan maak je altijd gebruik van een zogenaamde stop loss order. Deze ligt vaak dicht bij het punt waarop je ingestapt bent en heeft als doel om je verliezen (indien je die maakt) zo goed mogelijk te beperken. Swing traden is een interessante benaderingswijze, maar vergt wel enige kennis van zaken. Zo is het belangrijk dat je bepaalde bewegingen in de grafiek herkent en deze ook weer door weet te vertalen naar een stappenplan.

Daytraden

De Daytrader is de persoon met de meeste ‘vrije tijd’. Althans zo mogen we hopen, als Daytrader zijnde ben je namelijk constant bezig met je investering. Je zoekt naar kansjes (hoe klein ze ook zijn) en je probeert van iedere winstcurve gebruik te maken. Daytraden vereist stalen zenuwen en een goede kennis van zaken. Je kunt namelijk niet zomaar wat doen (zoals met alles eigenlijk). Bij Daytraden verkoop/koop je meerdere malen per dag. Het is de kunst om op korte posities zoveel mogelijk rendement te halen.

Het is handig als je hier een goed gevoel voor hebt en de zaken een beetje snapt. Dus ook bij Daytraden is de nodige kennis vereist. Daarnaast wil je de markt constant monitoren om zo het beste veld te vormen. Niet geheel ondenkbaar dus dat je voor deze aanpak een goede setup wil. Denk dan aan meerdere computerschermen, een goede netwerkstabiliteit en de juiste computer. Als dit niet op orde is, hik je steeds achter de werkelijkheid aan en worden je Daytrades automatisch minder relevant.

Doe met Cryptocurrency waar je jezelf het meest capabel voor vindt

Het is belangrijk dat je een aanpak kiest die bij jou past. Denk aan je dagelijkse planning, ben je in staat om te daytraden of vereist werk je volledig aandacht? Heb je genoeg kennis van de statistieken en grafieken om te Swing traden? Is het misschien verstandig om als ‘groentje’ eerst eens één coin aan te schaffen en deze te Hodl-en? Zoals met iedere beslissing omtrent dit onderwerp is een weloverwogen keuze essentieel. Neem je tijd en bepaal rustig de te varen koers.