Wat is een garnaal?

Garnalen zijn kleine kreeftachtigen en het woord wordt vaak ook gebruikt voor andere kreeftachtigen zoals de gamba, terwijl dit eigenlijk geen echte garnaal is. Garnalen leven, vooral in de zomer, dicht onder de kust. In de winter trekken ze juist naar dieper water. Ze worden over het algemeen groter naarmate het water waarin ze leven warmer wordt en ze eten allerlei dierlijke en plantaardige resten. Naast dat ze erg lekker smaken, zijn garnalen ook nog eens erg gezond. Zo bevatten ze weinig calorieƫn, maar veel eiwitten. Ook zijn ze een erg goede bron van astaxanthine en omega-3- vetzuren. Garnalen zijn dan ook niet voor niets erg populair!

 

Wat is een gamba?

Gamba is afgeleid van het Spaans en betekent letterlijk gezien ‘grote garnaal’. Maar zoals wij al meldden: er zitten meer verschillen tussen beiden. Gamba’s hebben vertakte kieuwen, terwijl de garnaal juist plaatvormige kieuwen heeft. Daarnaast hebben garnalen korte pootjes en op slechts twee paar poten klauwen, terwijl de gamba juist langere poten heeft en klauwen op drie paar poten. Het woord gamba is een veelgebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kan ze ook onder een andere naam tegenkomen, bijvoorbeeld de tijgergarnaal (black tiger garnaal). Ze zijn te herkennen aan hun grijze kleur met zwarte strepen op de rug. Gamba’s zijn op de zandbodem te vinden, waarin ze zichzelf ingraven tegen bescherming van roofdieren. Ze kunnen tot wel 30 cm in lengte groeien en worden maximaal twee jaar oud. Gamba’s eten over het algemeen kleine schaal- en scherpdieren. Een vrouwtje kan tot wel 800.000 eitjes leggen.

verschillen garnalen gamba's scampi

Wat is een scampi?

En dan heb je nog de scampi’s. Dit zijn eigenlijk gewoon garnalen die zonder kop verkocht worden. Garnalen en gamba’s worden met kop verkocht, maar de scampi’s komen dus zonder kop in de handel. Vaak doelt men op de witpootgarnaal, maar ook op de zoetwatergarnaal Macrobrachium resenbergii en de grote tijgergarnaal (black tiger garnaal). Het woord scampi komt uit het Italiaans. Officieel wordt het in ItaliĆ« eigenlijk een scampo genoemd, maar hier wordt vooral de meervoudsvorm “scampi’s” gebruikt.

Conclusie: wat zijn de verschillen?

De garnaal, gamba en scampi behoren alle drie tot de kreeftachtigen, maar behoren elk tot een andere subsoort. De garnaal draagt haar eitjes met zich mee en blijft gedurende het broedseizoen dicht in de buurt van de ongeboren kleintjes. De gamba legt daarentegen weer eitjes en laat ze vervolgens achter. Nog een groot verschil zijn dus de kieuwen en de poten. Zo heeft de garnaal plaatvormige kieuwen, terwijl de gamba daarentegen weer vertakte kieuwen heeft. Ook zijn de poten van garnalen korter en bevatten ze klauwen op twee paar poten. De gamba heeft juist langere poten en klauwen op drie paar poten. Ook zijn bij de garnalen vaak de voorste tangen het grootst, terwijl bij de gamba juist de tweede tangen groter zijn in plaats van de voorste. Scampi’s zijn dus garnalen die zonder kop verkocht worden.