De carrière van Robert Doornbos als coureur

Het is niet een verhaal van rags to riches. Althans, niet in de normale zin van de benaming. Robert Doornbos komt uit een ondernemersfamilie. Maar waar menig ander coureur al jong de nodige kilometers vergaarde in de kart, bloeide de passie bij Robert aanzienlijk later op.

 

Een toevallige ontmoeting tussen hem en destijds regerend F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve in ‘98 spoorde Robert aan tot een carrière-switch. Van de ene sport die óók ballen vereist – tennissen – naar angstloos en pijlsnel rondjes rijden. Robert was een laatbloeier: pas op zijn zeventiende volgden de eerste race-ervaringen namelijk.

Het zou nog enkele jaren kosten om die droom gedaante te geven. Toen hij eenmaal opbloeide, Robert werd vicekampioen in de Opel Lotus-klasse in 2000, opende de deur naar de de juniorenklasses van de single-seaters. Robert stootte uiteindelijk door, via de Formule 3000 en Formule 3, naar de rol van testcoureur bij Jordan in 2004. Dankzij zijn ervaringen met Christian Horner – zijn toenmalige teambaas in de F3000 – mocht Doornbos in 2006 aan de slag als testcoureur bij het nog piepjonge Red Bull Racing. 

Succesvoller als racecoureur in de Verenigde Staten

Zijn outings in de Formule 1 bleven bij een handvol races waarin de Ziggo-presentator niet echt potten kon breken. In 2007 kwam hij naast de rol van testcoureur bij RBR ook uit in de Amerikaanse Champ Car World Series. Daarin lukte het wel: Doornbos won dat jaar twee races en eindigde het seizoen als derde. Hij werd verkozen tot rookie van het jaar. Daarna volgde een seizoen in de IndyCar, anno 2009. In dat kampioenschap eindigde Doornbos als 16e met vijf top-tien finishes op zijn naam.

Het vermogen van Robert Doornbos volgens diverse media

Robert Doornbos zou beschikken over een slordige 15 miljoen euro aan vermogen, meldt onder andere Vennoot.nl. De ondernemer in hart en nieren schopte het daarmee aardig ver na zijn professionele loopbaan als racecoureur. 

Zo is de in Rotterdam geboren coureur (23 september 1981) sinds eind 2021 algemeen directeur bij Porsche (Pon) Luxury Cars in Rotterdam. Deze exclusieve dealer handelt in vooraanstaande merken, zoals Porsche, Lamborghini en Bentley. Mede door zijn achtergrond, Doornbos was al eerder Porsche-ambassadeur in Nederland, is het een logische match. Daarnaast zal dat ongetwijfeld de kas van Doornbos lekker spekken.

Dat er grof geld gemoeid is bij het doorstoten naar de race top bewijst Doornbos eveneens. Zijn voormalige financier (Doornbos bleef erbij dat het om een gift in plaats van een lening ging) wilde 11,5 miljoen euro verhalen op de voormalig coureur. Een langslepende rechtszaak stelde Doornbos eerst in gelijk, maar achteraf toch niet.

Een ‘gat’ in de markt…

De kwestie werd opgelost, maar het vereiste enige ondernemerscreativiteit. Doornbos startte namelijk een online verkoop van innovatieve speeltjes voor in bed. Het bedrijf deed het uiteindelijk zo goed dat hij eindelijk wist te schikken met zijn ontevreden geldschieter voor een niet bekendgemaakt bedrag. Kortom: de voormalig Formule 1-coureur zit voorlopig gebakken.