In de rechtszaal werd duidelijk dat Ridouan Taghi zelf ook geen vertrouwen heeft in een goede afloop van zijn rechtszaak. Toch schoot hij af en toe fel in de verdediging. Logisch, want hij beschikt namelijk over een gigantisch vermogen en loopt groot risico daar nooit meer gebruik van te kunnen maken. Hoeveel precies, daar gaan we even naar kijken.

Van kruimeldief tot miljardair

Ridouan Taghi was al op jonge leeftijd al een rebelse jongen. Geboren in Marokko verhuisde hij op 2-jarige leeftijd naar Nederland. In een gezin met drie zoons en vier dochters groeide hij op in Vianen. Als tiener was hij actief voor de jeugdbende Bad Boys die in Nieuwegein hun delicten pleegden. In 1992 werd hij veroordeeld voor onder andere inbraken en wapenbezit. In de jaren die volgde ontwikkelde hij zich tot een steeds grotere jongen in de Nederlandse onderwereld. Uiteindelijk barstte echter de bom in 2012. Na een onderlinge twist en het verdwijnen van een grote lading cocaïne werd het erg onrustig tussen rivaliserende bendes. Dit leidde tot verschillende moorden waarbij Ridouan Taghi wordt gezien als leider van de criminele organisatie die hiervoor verantwoordelijk is. Hij sloeg op de vlucht en wist jarenlang uit de handen van justitie te blijven.

Meerdere arrestaties

In december 2019 werd Ridouan Taghi dan toch aangehouden in Dubai. Hij hield zich daar verscholen in een villa waarvan de gordijnen altijd dicht waren. Vervolgens werd hij op het vliegtuig gezet en in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught geplaatst. Deze EBI is het zwaarste regime van Nederland en wordt dan ook als heel mensonterend ervaren. Veel medelijden zal Taghi echter niet krijgen van de familie van zijn (vermoedelijke) slachtoffers.

 

Het vermogen van Ridouan Taghi

Over het precieze vermogen van Ridouan Taghi is nog niet veel bekend. Er zit dus niks anders op dan gissen. In de podcast van Het Parool vertelt misdaadverslaggever Paul Vugts dat het wel tot honderden miljoenen of zelfs een miljard kan oplopen. Toch zat Ridouan Taghi er niet echt luxe bij vlak voor zijn arrestatie. Hij was dan wel samen met een vrouw, maar verder moest hij geheimzinnig doen en de boodschappen laten bezorgen. Het cliché dat misdaad niet loont wordt zo wederom bevestigd. Nogmaals: wie meer wil weten over de levensloop, hoeveelheid macht en arrestatie van Ridouan Taghi moet zeker luisteren naar de podcast van Paul Vugts die veel meer de diepte ingaat.