Het ontstaan van Basic-Fit

Basic-Fit ontstond in 2003 uit een fusie tussen de door ondernemers René Moos en Eric Wilborts opgerichte tennis- en fitnesscentra. Het doel? Eenvoudige fitness zonder extra faciliteiten. En uiteraard zat er commercieel gezien ook een heel idee achter: ze wilden concurreren met de Britse ketens Fitness First en Achmea.

Nu, 20 jaar later, geldt Basic-Fit als één van de grootste spelers in de wereld van de sportscholen. Ze hebben inmiddels zo’n 1200 vestigingen, verspreid over Nederland (231), België (219), Luxemburg (10), Frankrijk (647), Spanje (90) en Duitsland (3). Basic-Fit onderscheidt zich daarnaast doordat ze ook fitnessclubs hebben die elk moment van de dag geopend zijn, de zogenaamde 24/7 clubs, en fitnessclubs die enkel toegankelijk zijn voor vrouwen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Basic-Fit | GO FOR IT (@basicfitnl)

Toen het in 2019 de grens van twee miljoen leden doorbrak leek alles nog rozengeur en maneschijn bij de sportschoolketen. Maar alles veranderde amper een jaar later. Corona kwam, en mensen besloten hun lidmaatschap massaal op te zeggen. In 2020 draaide het een verlies van liefst € 377 miljoen en verloor het 10% van het totale aantal leden.

Maar die tijd ligt gelukkig achter ons en inmiddels is Basic Fit weer een kerngezonde broodwinner. Inmiddels is het aantal leden zelfs met 18% toegenomen ten opzichte van de periode voor de pandemie. En dat komt de cijfers van het bedrijf en oprichter René Moos zeer ten goede.

Het vermogen van René Moos

Het vermogen van René heeft doordat alle Nederlanders (en inwoners van andere landen) binnen moesten blijven een behoorlijke knauw gehad. Veel van zijn eigen vermogen ging naar zijn bedrijf om de verliezen op te vangen. Daarnaast smeekte hij abonnees en aandeelhouders zich niet terug te trekken. Met resultaat, want het verlies is in verhouding nog beperkt gebleven. Dat komt ook mede doordat René zelf veel investeerde.

Dat heeft wel een gigantisch effect gehad op zijn vermogen. In 2019 werd zijn totale vermogen nog geschat op € 295 miljoen, in 2020 was dat ‘nog maar’ € 220 miljoen. Zeker € 70 miljoen verlies in één jaar dus. Maar doordat Basic-Fit weer zo significant groeit, is zijn vermogen weer terug bij af zogezegd. Volgens de laatste schattingen heeft René Moos een totaal vermogen van zo’n € 300 miljoen.