Mino Raiola is een van de bekendste spelersmakelaars

Raiola is een Nederlandse spelersmakelaar met een Italiaanse afkomst. Mino Raiola werd in 1967 geboren in het Italiaanse stad Salerno. Toen hij één jaar was, verhuisde met zijn ouders naar het Nederlandse Haarlem. In Haarlem werkte Raiola als pizzabakker in het Italiaanse restaurant Napoli van zijn ouders. Ook ging hij naast het pizzabakken, beginnen aan de studie Rechten. In 2016 zei Mino Raiola tegen de Volkskrant “Ik vind het niet denigrerend voor mezelf, maar wel de manier waarop erover wordt gesproken. Oh, van pizzabakkertje tot machtigste man in het voetbal. Alsof je dom bent als pizzabakker. Wat heeft het ermee te maken wat mijn vader deed?”

In 1987 startte Raiola zijn eigen bedrijf en is hij voor zichzelf begonnen. Daarvoor werkte hij als voetbalmakelaar bij het bedrijf van zaakwaarnemer Rob Jansen, Sport Promotions. Doordat de spelersmakelaar zo goed kan praten, werkte hij zichzelf al snel omhoog.

De succesvolste transfers van Mino Raiola

De eerste grote transfer van de net zelf begonnen spelersmakelaar was die van de Tsjechische Pavel Nedvěd, die na een goed verlopen EK 1996 een contract kon tekenen bij Lazio Roma. Raiola kreeg daarna een goede grip op de Tsjechische en Italiaanse transfermarkt, want in diezelfde periode wist hij ook Henri van der Vegt van Willem II naar Udinese te verhuizen.

Andere spraakmakende transfers waren die van Zlatan Ibrahimović, die in 2009 Internazionale voor €60 miljoen inruilde voor FC Barcelona, en Paul Pogba, die voor €130 miljoen euro de overstap van Juventus naar Manchester United maakte. Daar maakte Mino Raiola maar liefst €40 miljoen aan en hij speelde ook een rol bij de transfer van Mario Balotelli, die door Liverpool werd overgekocht van AC Milan voor €60 miljoen. Vorige zomer zorgde hij ervoor dat de 22-jarige Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma, van AC Milan naar Paris Saint-Germain verkaste voor wederom € 60 miljoen.

De welbespraakte Italiaans-Nederlandse Mino Raiola werkte zichzelf snel naar boven.

Het vermogen van de spelersmakelaar

Recent is de nieuwste editie van de Quote 500 uitgebracht. Mino Raiola heeft daar uiteraard een plek in weten te bemachtigen. Anno 2021 schat Quote zijn vermogen op €200 miljoen en dat is genoeg voor een 263e plaats. Niet geheel verwonderlijk is het feit dat hij al enige tijd, ongetwijfeld wegens fiscale redenen, verblijft in Monaco.

Benieuwd naar de salarissen van de voetballers van PSG? Check hier hoeveel de topspelers van PSG verdienen.