Verkeersboete voor het bellen en appen achter het stuur

Hoewel we het er mee eens zijn dat het niet kunnen gebruiken van je telefoon behoorlijk irritant kan zijn, is het logisch dat appen en bellen achter het stuur niet hoort. We willen allemaal heelhuids thuiskomen en zoveel mogelijk ongelukken voorkomen, dus concentratie achter het stuur is wel belangrijk. Toch lijkt dit niet altijd even goed te gaan.

Het CJIB ziet dat het aantal verkeersboetes in 2020 met 40% is gestegen. De boetes voor telefoongebruik Dit komt neer op een aantal van 168.000 boetes in het jaar. Klinkt misschien niet bijzonder, maar dit zijn er wel gewoon 460 per dag, pittig.

Auto- en fietsbestuurders op de bon

De schatkist is hierdoor in 2020 met ruim tweeëndertig miljoen euro aangevuld. Een groot deel van de stijging wordt verklaard door het feit dat sinds juli 2019 ook fietsers niet meer met de telefoon in de hand mogen rijden. In 2020 hebben dan ook 48.000 fietsers een verkeersboete gekregen. Dit is bijna een derde van alle boetes bij elkaar. Met een prijs van € 95 euro is dit al ruim € 4.5 miljoen aan de fietsers.

verkeersboetes bellen

Controlerende camera’s voor auto’s

Sinds vorig jaar wordt er door de overheid ook met verplaatsbare camera’s gecontroleerd of je een telefoon of tablet in je hand hebt. Hierbij maakt een camera een foto schuin naar beneden, zodat in de meeste gevallen niet je hoofd op de foto zichtbaar wordt. Wanneer je op dat moment een telefoon of tablet vast hebt, zal je foto naar het CJIB worden gestuurd. Ze sturen je dan een boete van € 240,- (in 2021 € 340,-) op de mat. Met 120.000 boetes in 2020 aan auto’s is dit een totaalbedrag van € 28.8 miljoen.

Hoeveel boetes per gemeente?

In driekwart van de gemeentes is het aantal uitgedeelde boetes, voor bellen en appen achter het stuur gestegen. Een van de hardste stijgers, is de gemeente West Betuwe. In 2019 werden er hier 483 boetes uitgedeeld, terwijl er in 2020 1499 boetes zijn uitgedeeld. Een flinke stijging dus! En dan hebben we het nog niet eens over de parkeerboetes gehad.