5. Bonaire

caraìben eilanden caribisch gebied MAN MAN

Iedereen in Nederland is wel bekend met de Nederlandse Antillen. Het ‘ABC-tje’ waar tevens Aruba en Curacao in zijn verwerkt, omvat ook Bonaire. Ondanks het feit dat Bonaire op land een aardig droge, woenstijn-achtige omgeving laat zien, is het toch een absolute aanrader. Waarom? Bonaire heeft een prachtige onderwaterwereld, welke direct aan de kust grenst. De perfecte plek dus om actief te duiken of te snorkelen. Bovendien leent het omringend water zich ook goed voor watersport zoals windsurfen of kajakken.

4. Cuba

caraìben eilanden caribisch gebied MAN MAN

Uiteraard mag Cuba niet ontbreken in dit rijtje. Alleen al vanwege het feit dat Cuba het eiland is waar de tijd stil heeft gestaan, is het absoluut een bezoekje waard. De felgekleurde gebouwen, ritmische muziek die je overal op straat hoort en de sigarenrook die zo af en toe je neus voorbij zweeft is het eiland een samenleving in een bubbel. De wereldberoemde, vintage Cadillacs die het eiland onveilig maken zijn op dit vlak de absolute kers op de taart. Het maakt van Cuba een trekpleister die je niet kunt vergelijken met welke andere plek dan ook.

Havana, de hoofdstad, herbergt diverse facetten die het tot een unieke plek maken. Zo is er aan de noordkust zover het oog rijkt een maagdelijk wit strand te vinden, maar wanneer je van de ‘standaard’ routes afwijkt en de hoogte opzoekt, dan pas realiseer je je wat een verborgen parel de omgeving is rondom Havana. Zaken zoals de krokodil-rijke moerassen, revolutionaire folklore of de koffieplantages: alles ademt het karakter van Cuba.

3. Curaçao

caraìben eilanden caribisch gebied MAN MAN

Op een steenworp afstand van Venezuela vinden we Curacao. Een eiland dat – logischerwijs door de Nederlandse invloed – veel kenmerken herbergt van de architectuur zoals we die hier in ons kikkerlandje ook kennen. Het grootste verschil zit ‘m echter in ’t feit dat het klimaat en de omgeving op Curacao net iets paradijselijker is.

Willemstad is een werelderfgoed volgens de UNESCO, dus rondlopen in deze prachtige stad is meer dan een voorrecht. Ook op Curacao is er voldoende plek voor buitenactiviteiten en kun je vrij eenvoudig genieten van de onderwaterwereld die het eiland omringt. De herkenning wat betreft de Nederlandse invloeden en de weerspiegeling van de rijke, koloniale geschiedenis zorgt voor een bijzondere sfeer op het eiland.

2. Trinidad

caraìben eilanden caribisch gebied MAN MAN

Trinidad & Tobago is een duo van eilanden, waarvan Trinidad de grootste, meest dichtbevolkte is. Het eiland is gesitueerd ten noord-oosten van de Venezolaanse kust en omvat praktisch alles wat je mag verwachten van een Caribisch eiland. Wat opvalt is het grote contrast tussen idyllische witte stranden en olieraffinaderijen verder landinwaarts. Mede door de intensieve raffinaderij-activiteiten op het eiland, lijkt toerisme op Trinidad nog verre van de overhand te hebben. Dit zorgt voor een ongerepte omgeving, met een gigantische hoeveelheid culturele expressies. Een van de meest bijzondere toch wel het jaarlijkse Carnival, wat behoort tot de grootsten der aarde.

1. Dominica

caraìben eilanden caribisch gebied MAN MAN

Wat ons betreft de absolute aanrader wat betreft de Caraïben. Het eiland is gesitueerd halverwege Martinique en Guadaloupe en is alles behalve het stereotype dat de meeste mensen in hun hoofd hebben wanneer ze denken aan de Caribische Eilanden. Geen parelwitte stranden, geen toerisme en overload aan hotels of resorts. Dominica is juist een van de meest onaangetaste plekken van alle 700 de eilanden.

Er is ruim 250km aan hiking trails, natuurlijke warmwaterbronnen en een vulkaan. Dit zijn slechts enkele eigenschappen die Dominica dé bestemming maken voor liefhebbers van natuur en rust – het eiland wordt in de regio niet voor niets ‘Nature Island’ genoemd. Het is bovendien het enige Caribische eiland in het oosten dat een thuis is voor een inheemse bevolking – wonend in het Kalinaga Barana Aute-territorium.  Deze aspecten maken dat Dominica wat ons betreft de onbetwiste nummer 1 in het Caribisch gebied is.