De Balvenie Fifty Scotch Whisky combineert tijd met vakmanschap

Wanneer Balvenie een whisky stookt met het woord ‘fifty’ in de naam, dan kun je er van uit gaan dat het iets speciaals betreft. Vaak komt het voor dat er met een dergelijke woordkeuze wordt gesproken over de leeftijd van de betreffende whisky, zo ook in dit geval. De Balvenie Fifty Scotch whisky is een creatie gemaakt van diverse vaten 50-jarige whisky.

Deze nieuwe batch zal de derde uitgave van de Balvenie Fifty zijn en de eerste die wordt uitgegeven sinds 2002. Zoals gezegd is de whisky afkomstig uit een 50 jaar oud vat, gemaakt van Amerikaans eikenhout. De Malt-Master van Balvenie – David C. Stewart – werd belast met het samenvoegen van de whisky’s. Een complex proces aangezien iedere whisky zo verschilt van de ander. Deze samenvoegen tot de perfecte smaak is dus iedere keer opnieuw weer een enorme puzzel.

Wanneer je jezelf tot de gelukkigen mag rekenen die een fles van deze Balvenie op de kop kunnen tikken, dan ontvang je een product gebotteld met een percentage van 41,6% ABV. De verpakking van de whisky is minstens zo speciaal als de drank zelf. Er zijn 50 lagen samengeperst tot een mooi omhulsel. Deze lagen bestaan uit 48 lagen walnoot-hout en 2 lagen koper. Schotse houtbewerkers hebben de opdracht gekregen deze verpakking te vervaardigen. Geïnteresseerden moeten wel in hun buidel tasten: per fles betaal je $38.000. Gezondheid!