Opvallende uitspraken van Max Verstappen

In een wereld waar alles onder een vergrootglas ligt, kun je maar beter sterk in je schoenen staan. Alles wordt uitgevoerd aan de hand van strakke regie en procedures, ook communicatie. Dit gaat meer dan eens ten koste van spontaniteit bij coureurs zodra ze de pers te woord staan. Ze zijn ambassadeurs voor merken immers, voor imperia. En dat is precies wat de recht-voor-raap attitude van Verstappen juist zo leuk en puur maakt. Hij is direct en zegt waar het op slaat. Vaak zonder censuur. Lekker!

Controverse op de baan, zoals toen de Nederlander het regelboek liet herschrijven met zijn agressieve verdedigingstechnieken, is vaak aanleiding geweest voor pittige vragen van de pers. Ook zijn uitspraken in het heetst van de strijd werden structureel aan de tand gevoeld.

Max Verstappen bij de sportpsycholoog?

“Wanneer je niet zo sterk in je hoofd bent, dan kun je wellicht daarin trainen, maar het zal nooit je sterke punt worden.” Een reactie op de vraag of hij zichzelf zou zien bij de sportpsycholoog… Waar sommige collega’s dit pad verkozen, ziet Verstappen het uiteindelijk als een zwakte.

“Ik word zo moe van al die zelfde vragen…”

“Als iemand nog één keer die vraag stelt, dan krijgt hij een kopstoot.” Een aantal crashen en DNF’s in 2018 van VER gaf de toegesnelde, vaak gehaaide pers voldoende munitie. Of toch niet? Hij sloot keihard de deur na meerdere keren te moeten toegeven dat het zijn schuld is geweest. Het hoefde allemaal niet zo uitvergroot te worden, aldus Verstappen. Die een grens stelde in die persconferentie. Hij zei dat lachend weliswaar, maar de boodschap was duidelijk. Bekijk hier wat hij er achteraf over zei.

Een uitspraak om te vergeten…

“Die steward is gewoon een mongool.” Toen Verstappen in Austin, 2017 een podiumplek last minute door zijn neus geboord kreeg door een overtreding, waren de rapen gaar. De beslissende steward kon op weinig sympathie rekenen, maar blijft er tot de dag van vandaag bij dat dit moeilijke besluit juist was. Verstappen zei overigens een paar jaar later hetzelfde scheldwoord in een opwelling door de radio. Invloedrijk? Mongolië stuurde een brief met verzoek voor een openbaar excuus. Verstappen erkende later zijn fout.

En dit citaat van Verstappen verjaard voorlopig niet

“Het maakt niet uit, zolang ik op een bepaald moment in een kampioenschap-winnende auto zit. Het boeit mij dan niet wie mijn teamgenoot is.” Deze is veelzeggend, omdat de Nederlander inmiddels vaker bewezen heeft dat dit waar is. Geen enkele teamgenoot is tot heden in staat geweest om voldoende aansluiting te vinden. Daar zal de komende jaren waarschijnlijk weinig aan veranderen. Ook in de titelstrijd lijkt hij er grotendeels alleen voor te staan, maar de impact is kleiner dan Mercedes had gehoopt. Hij en Lewis Hamilton pushen elkaar naar een nieuw level die niemand echt kan bijhouden.