Uber duurder wanneer je batterij bijna leeg is?

Op Tiktok en Instagram wordt er beweerd dat de prijzen van ritten op Uber duurder worden wanneer de batterij van je telefoon bijna leeg is. De app kan namelijk zien wat het percentage van jouw smartphone is. Dus ben jij leuk gaan stappen en sta je buiten met nog maar vijf procent resterende batterij en wil je graag een rit naar huis? Dan moet je natuurlijk wel snel een Uber gaan bestellen, omdat je telefoon bijna leeg is. Ook wanneer de prijs wat hoger ligt dan normaal ben je in een situatie als deze eerder geneigd die Uber alsnog te bestellen, omdat je anders geen rit terug naar huis kan krijgen.

Zie hieronder één van de vele TikTok-video’s waarin wordt gesproken over de prijsstijging:

@rmdemeijeromw 80 powerbanks kopen♬ origineel geluid – Rosanne

Wat zegt Uber zelf over dit gerucht over hogere prijzen?

Uber zegt het een bijzonder verhaal te vinden en dat er ook helemaal niks van klopt. Uber reageert met het volgende: ”Uber gebruikt het batterijniveau van de passagier niet voor het rittarief. Het dynamische tarief voor ritten via de Uber app komt tot stand door de aanwezige vraag naar ritten en het aanbod van chauffeurs dat deze ritten kan voltooien. Op drukke momenten, als er in een (geografisch) gebied veel rit-aanvragen zijn en weinig beschikbare chauffeurs, dan kan dit van invloed zijn op de ritprijs”.

prijzen uber stijgen bij lege smartphone telefoon

Wanneer je een Uber wil bestellen, zie je de prijs voor het boeken al in beeld. “Een passagier ziet dit altijd voorafgaand aan het aanvragen van een rit. Het dynamische tarief komt dus tot stand op basis van drukte in een gebied en niet op basis van het batterijniveau van een passagier”, vervolgt het team van Uber. Tot slot verwijst Uber naar de privacymelding in Nederland, waar netjes en precies wordt aangegeven welke gegevens de chauffeurs (in Nederland) van onze telefoon kunnen ontvangen.