De AOW gaat omhoog per 1 juli 2023

We leven in een tijd waarin inflatie aan de orde van de dag is. Alles wordt duurder: de boodschappen, benzine, de gas- en energieprijzen. Het is allemaal niet heel bevordelijk voor de portemonnee. Gelukkig is er in veel branches inmiddels sprake van loonsverhogingen die meegroeien met de inflatie. Maar de gepensioneerden bleven achter en moesten zien rond te komen van een schijntje. Tot nu.

Op 1 januari 2023 werden de bruto AOW-uitkeringen met 7% verhoogd vergeleken met juli vorig jaar. Vanaf 1 juli 2023 staat op de site van de Sociale Verzekeringsbank hoeveel de AOW in de eerste helft van dit jaar is gestegen, zowel bruto als netto, en hoe dat zich verhoudt tot de gemiddelde prijsstijging. En wat blijkt: iedere AOW’er houdt gemiddeld een paar tientjes extra over. Dat is lekker meegenomen!

De nieuwe AOW-berekeningen

De AOW kan worden opgedeeld in uitkeringen voor alleenwonenden en samenwonenden. In beide gevallen gaan de pensioneerden er wat op vooruit. De uitkering voor een alleenstaande is echter hoger dan de uitkering voor iemand met een partner.

In de tabellen hieronder kun je bekijken hoeveel de AOW omhooggaat per juli 2023 ten opzichte van januari 2023. De bovenste tabel is voor de alleenwonenden, de onderste voor samenwonenden:

Tabel alleenwonenden

 

Tabel samenwonenden