De slechte verliezer
30 Seconds, Monopoly of een potje kaarten. Het maakt deze persoon niets uit. Verliezen zal nooit de eigen schuld zijn. Slechte uitleg van de teamgenoot of juist het niet kunnen raden na een perfect gegeven uitleg. Het zal altijd aan de ander liggen. Andere teams die er volgens hem of haar teveel doorheen praten en het constante zoeken naar fouten bij anderen, dit zijn dingen die constant onderdeel uit maken van zijn of haar spel. Nog niet te spreken over de gedoemde dobbelsteen die alleen bij jullie team elke keer weer op het cijfer 2 valt.
De slechte dobbelaar
Oke, dit is gewoon onfortuinlijk. Dat geluk niet aan deze spelers’ zijde staat, is ook niet iets waar hij of zij veel aan kan doen. Echter maakt dit het niet makkelijker om het spelletje winnend af te sluiten. Het lijkt wel alsof alle zijdes van de dobbelsteen op magische wijze tijdelijk veranderen naar 2 ogen. Een combi met ‘de slechte verliezer’ staat garant voor leuke momenten – bij de andere teams dan.
De allesweter
De hoofdstad van Zambia, de huidige president van Brazilië en het podium van de eerste Elfstedentocht; geen feitje is hem of haar te vreemd. En met deze speler in je team ligt een overwinning al vanaf het begin in het verschiet. Zelfs met de onfortuinlijke ‘2’ dobbelaar is alles mogelijk. Echter kan een kloof met de andere teamgenoot leiden tot frustraties wanneer er slecht wordt uitgelegd en/of niks wordt geraden.
De (niet) allesweter
Wanneer vanaf het eerste kaartje de moed je al in de schoenen zinkt door antwoorden die je krijgt op jouw uitleg, weet je dat het een lastig potje gaat worden. “Onze zuiderburen / het land waar Brussel de hoofdstad van is” zou bij het merendeel voldoende zijn om België te raden. Wanneer jij echter elk Europees land naar je toegeschreeuwd krijgt – behalve België – voel je de bui al hangen. Ieder persoon heeft nou eenmaal zijn of haar kwaliteiten en niet iedereen is gezegend met een brede algemene kennis.
Dit komt niet altijd voort uit het ontbreken van algemene kennis. De kloof tussen teamgenoten is ook een veelvoorkomende oorzaak. Denk aan aspecten als groot leeftijdsverschil en man/vrouw. De voetbalfanaat die alleen maar uitleg krijgt in de vorm van “man van deze actrice” en “volgens mij is dit een voetbalspeler, maar weet niet waar of wie het is” zal niet veel goed raden. Insgelijks zal zijn perfecte uitleg voor elk voetbalgerelateerd woord ook niet geraden worden door de voetbal schuwende teamgenoot. Net zoals die bekende acteur/zanger/band/film uit de jaren 80 niet geraden zal worden door je jonge neefje.
De ’te’ fanatiekeling
Nu weten we niet zeker of je té fanatiek kan zijn tijdens een potje 30 Seconds. Het is een spel dat wordt gespeeld op het scherpst van de snede. Alles mag nu eenmaal in het heetst van de strijd. Echter zullen veel mensen zich irriteren aan zeer prominente onderdelen van het spel van deze speler. 30 seconden is niet heel lang. Wanneer iemand het dan ook nog nodig vindt om ‘TIJD!’ te schreeuwen wanneer er overduidelijk nog een aantal seconde zijn, kan dit je door het verliezen van focus belangrijke punten kosten. Dan vindt hij of zij het vaak ook nog nodig constant door iemands uitleg heen te roepen met bijvoorbeeld een regel die net is overtreden. Dit haalt je volledig uit je concentratie en kan ook na de 30 seconden.
De stresskip
Wanneer de zandloper omgedraaid wordt en een eerste blik op het kaartje valt, begint het al. Handen en woorden vliegen alle kanten op. Niemand verstaat of begrijpt er iets van en dit versterkt alleen nog maar het gestreste gevoel. “Uhhhhhhhh, uhhhhhhhh, ja dit is, uhhhh, die ene man die.. Ohnee wacht deze ken je, hij is bekend van die ene film.” Een verloren zaak vanaf het moment dat de zandloper begon te lopen.
Ook geen fan van de uitspraak ‘meedoen is belangrijker dan winnen? Check dan deze Monopoly cheaters edition.