Bouw een zelfgemaakt terras

Als je handig bent en genoeg ruimte hebt in je tuin, kun je zelf een houten terras maken met oude houten planken. Het lijkt misschien ingewikkeld om een terras met je eigen handen te bouwen, maar als je de basisprincipes van de constructie begrijpt en alle materialen hebt die je nodig hebt, zul je zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is.

Maak een zitplek

Probeer een ruimte te vinden voor een kleine zithoek in je tuin. Hier is een truc voor je: leg een groot, stevig kleed in het midden van de tuin en zet er een paar stoelen, zitzakken of een poef omheen. En voilà, je hebt meteen een plek om ’s middags een biertje te drinken! Dit is een goedkope manier om zelfs een kleine tuin gezellig te maken. Je kunt de ruimte nog gezelliger maken door er een speaker neer te zetten om te relaxen met wat muziek. Denk ook aan sfeerverlichting, zoals led strips of lichtslingers die je in de bomen kunt hangen. Voor de feestdagen is een vlaggenmast kerstboom via kerstverlichtingbuiten.com een goed idee. Met een jägermeister, wat kerstmuziek en een winterbarbecue wordt het zeker gezellig.

tuin renoveren met budget

Maak een pad van stenen

Een pad van stenen geeft een duidelijke vorm aan je tuin en zorgt tegelijkertijd voor wat decoratie. Je hebt geen professionele tuinontwerper nodig om dit te doen. Als je bakstenen of platte stenen hebt, kun je deze gebruiken om bestaande paden te verharden en zo stenen paden aan te leggen. Je kunt zelfs mulchmaterialen gebruiken om de paden af te bakenen. Een stenen pad aanleggen maakt de tuin meteen een stuk aantrekkelijker, in plaats van alleen gras te hebben.

Maak een bank rond een boom

Als je in je tuin een grote boom hebt, kun je optimaal gebruikmaken van de schaduw door er een bank omheen te bouwen. Dit is wel wat werk, maar met de juiste gereedschappen en basiskennis van constructie kun je dit renovatieproject in een weekend beginnen en snel afronden. Zodra de bank gebouwd is, is het belangrijk om het hout te behandelen om het te beschermen tegen weer en wind, en vervolgens een nieuwe verflaag aan te brengen.

Benadruk klimplanten met een klimrek

Klimplanten met een klimrek kunnen je tuin echt opfleuren. Een klimrek is namelijk een geweldige decoratie voor je tuin waarmee je je klimplanten mooi kunt laten uitkomen. Er zijn verschillende ontwerpen voor klimrekken te vinden op internet; sommige zijn simpel, terwijl andere wat ingewikkelder zijn. Gelukkig is een klimrek makkelijk en snel te maken, omdat het een eenvoudige constructie is. Je hebt maar weinig materialen nodig. Plaats de klimrekken op strategische plekken in je tuin om je huis mooi te omlijsten. Vul de structuur met bloeiende planten en tegen de lente zal je tuin een vernieuwde en frisse uitstraling hebben!

tuin met weinig geld mooier maken

Kies voor meerlaagse verhoogde bloembedden

Een meerlaags verhoogd bloembed is eigenlijk een heel handige plantenbak. Je kunt het gebruiken om planten te laten groeien die bloeien met mooie bloemen of om smakelijke kruiden te kweken! Vooral als je tuin niet zo groot is, is zo’n meerlaags verhoogd bloembed een slim idee. Hiermee kun je namelijk verschillende planten boven elkaar laten groeien, waardoor je veel ruimte bespaart. Je kunt zelf een meerlaags verhoogd bloembed maken van hergebruikt hout, of je kunt er één of twee online kopen. Ze zijn helemaal niet duur en echt de moeite waard als je graag diverse planten wilt laten groeien, maar niet veel extra ruimte hebt. Hoe ga jij je tuin een upgrade geven?