Waarom geef je altijd zo veel geld uit in restaurants?

Restaurants willen ervoor zorgen dat jij een hele leuke avond hebt, maar toch moeten zij ook geld verdienen. Om natuurlijk alle kosten te kunnen drukken. Je bepaalt natuurlijk zelf wat je eet en drinkt op zo’n avond, dus je bent je wel bewust van wat je uit gaat geven. Toch is het altijd meer dan dat je eigenlijk had gehoopt.

 

Dit komt omdat restaurants een aantal trucjes hebben om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk geld uitgeeft. Om je hier meer bewust van te maken, zullen wij je deze trucjes uitleggen. Misschien zorg je er dan voor dat je toch een paar euro minder gaat uitgeven in het restaurant de volgende keer.

1. De juiste sfeer in het restaurant

Restaurants willen er graag voor zorgen dat jij een hele leuke avond hebt. Wanneer het erg gezellig en sfeervol is in een restaurant, dan zorgt dat ervoor dat jij wel wat langer blijft zitten. Als je wat langer blijft zitten, dan zorgt dat er regelmatig voor dat je toch dat extra drankje of dat extra hapje bestelt. Toch weer een extra paar euro op de rekening en zo verdienen zijn weer een paar euro meer aan jou.

2. Foto’s van de gerechten

Als een gerecht er heel erg lekker uitziet, dan ben je al sneller geneigd om dit te bestellen. Dit is de reden dat restaurants foto’s van de gerechten op de kaart zetten. Want als het er zo lekker uitziet, dan bestel je het toch? Maar toch ziet het er toch heel anders uit op de foto dan op het bord. Een typische gevalĀ expectations vs reality.

trucjes van restaurants

3. Geen eurotekens op de kaart

Een euroteken is het teken dat het een bedrag is en blijkbaar schrikt dat mensen toch op een bepaalde manier af. We worden ons er meer bewust van dat het gerecht een bepaald bedrag is. Daarom hebben de menukaarten van restaurants eigenlijk nooit eurotekens op de kaart staan.

4. Verschillende groottes van porties

De grootte van een portie verschilt heel erg per restaurant. Ook daar kunnen ze mee gaan spelen. Het ene restaurant heeft een hele grote portie terwijl het andere restaurant een veel kleinere portie heeft voor dezelfde prijs. De kans dat jij na een kleinere portie een dessert bestelt, is toch redelijk groot. Dan staat er weer een extra gerecht op de rekening. Terwijl je eigenlijk dezelfde hoeveelheid hebt gegeten als in een ander restaurant, ondanks dat je daar misschien alleen een hoofdgerecht hebt gehad.

5. Dure gerechten staan onderaan

Een menukaart lees je van boven naar onder, dat is eigenlijk het meest logisch. Maar na het uitleggen van deze tip, zal je dat misschien toch anders gaan doen. Is het je ooit opgevallen dat de duurste gerechten altijd onderaan de kaart staan? Dat is geen toeval kunnen wij je vertellen. Restaurants zetten de duurste gerechten onderaan de kaart omdat je die als laatste leest en dus het beste zal onthouden. Dan ben je sneller geneigd om toch het duurdere gerecht te bestellen. Misschien toch maar van onder naar boven lezen voortaan?