Het veelbewogen leven van Leon Trotsky

Deze Russische serie focust op de persoon waar de serie naar is vernoemd: Leon Trotsky. In de serie wordt er terugverwezen naar belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Sovjet-Unie en zijn rol hierbij. Zo was Trotsky betrokken bij de Oktoberrevolutie en de stichting van het Rode Leger. Later werd hij verbannen naar Siberië, maar hij wist te ontsnappen. Uiteindelijk kwam Trotsky aan zijn einde doordat hij met een ijsbijl werd vermoord door een spion. Genoeg materiaal dus voor een verfilming van zijn daden, tegenslagen en prestaties. Deze worden in acht afleveringen getoond.

Trotsky

Historische figuren komen tot leven in Trotsky

Trotsky kwam in zijn leven in aanraking met veel boeiende personages. De bekendste hiervan zijn Vladimir Lenin en Joseph Stalin. Ook is er een rol weggelegd voor het personage van Frida Kahlo, een beroemde kunstenares en Sigmund Freud, een invloedrijke psycholoog. Door de serie te lijken lijkt het dus alsof onze geschiedenisboeken tot leven komen.

Revolutie staat centraal

Het blijft bij het zien van de serie natuurlijk wel belangrijk om te realiseren dat het een gedramatiseerde weergave is van wat destijds de werkelijkheid was. Het is moeilijk om precies na te gaan hoe waarheidsgetrouw bepaalde scènes daarom zijn. Dit maakt de serie niet minder spannend: Trotsky krijgt te maken met veel tegenslagen uit verschillende hoeken. De serie focust niet alleen op zijn carrière en politieke strijd, maar ook op zijn persoonlijke situatie. In de film staat de revolutie, de weg daar naar toe en de gevolgen ervan centraal: het is met alles verweven. Alsof dit nog niet duidelijk werd uit de trailer, zegt Trotsky het zelf. “Haven’t you heard it yet? Revolution is… me.” Check de trailer hieronder.

Ben je op zoek naar een andere serie om te bingen, dan is de nieuwe HBO serie His Dark Materials ook zeker een aanrader.