Foodtrend: rauwe kip eten?

Op TikTok gaan er video’s viraal van mensen die rauwe kip proberen. Het wordt in Japan in diverse restaurants geserveerd als chicken sashimi, ook wel Torisashi genoemd. Meestal is het een stukje kippenborst, omdat daar de minste spieren in zitten en dat het malste stukje zou zijn van de kip.

Bekijk hieronder de TikTok waarin chicken Sashimi wordt gegeten:

@alexandriaokayy

Comment below if you would or have eaten this… if you have any food horror stories I definitely want to hear those too! #foodie #foodtiktok #japanesefood #rawfooddiet

♬ original sound – Alexandria

Waarom is rauwe kip slecht voor je?

Het eten van rauwe kip is helemaal niet goed voor je, omdat de berucht bacterie Salmonella vaak wordt aangetroffen op rauwe kip. Toch blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, dat meer mensen ziek worden van de minder bekende campylobacterbacterie. Dat is een bacterie die leeft in de darmen van dieren, zoals kippen. Bij het slachten van een kip kan het voorkomen dat de bacterie in het vlees terechtkomt. Als je kip niet goed doorbakt, dan gaat het fout. Je kunt een week lang last hebben van klachten als een beroerd gevoel, buikpijn, griepachtige verschijnselen en diarree. Het kan dat je na een week nog last kan hebben van darmkrampen.

Tuurlijk kan de bacterie ervoor zorgen dat sommige mensen ernstige ziek worden. Ondanks het zeer zeldzaam is, kan besmetting met campylobacter zelfs leiden tot het Guillain-Barrésyndroom. Bij het hebben van het syndroom wordt je zenuwstelsel aangetast.

Hoe voorkom ik besmettingen?

Jij natuurlijk voorkomen dat je besmet raakt met een van de benoemde bacteriën. Het Voedingscentrum geeft de volgende adviezen om besmetting met campylobatcter te voorkomen:

  • Was je handen voor het bereiden van eten.
  • Was al je keukengerei na het gebruiken met heet water en zweep.
  • Prik niet met hetzelfde bestel in je rauwe kip en daarna in gaar eten.
  • Was meteen je handen nadat je rauwe kip hebt aangeraakt.
  • Let goed op het druipvocht van ontdooide kip.
  • Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor je rauwe kip en daarna gaar eten of rauwe groente.
  • Bak je kip helemaal gaar.

Er zijn talloze opties om lekker te genieten van je stukje kip. Van een lekkere kip uit de oven tot een krokante kipburger, het aanbod is reuze. Je kan kip ook op een verrukkelijke manier verwerken in je pasta. Dit is het recept voor pasta-liefhebbers: romige pasta kip-carbonara.