Hoe bereidt Daniel Ricciardo zich voor op het Formule 1 seizoen van 2022?

Ook Formule 1-coureurs moeten in vorm blijven en voor Daniel Ricciardo is het werken op de boerderij dan ook de beste vorm van fitness. Uiteraard betekent dat niet dat hij heel de dag rondjes kan rijden op de tractor, hij heeft juist een bijzonder trainingsschema en een strikt dieet die beide helemaal gericht zijn op de zaken die voor hem belangrijk zijn. Kortom, schuif jouw idee met betrekking tot de persoonlijke fitnessruimte voor een F1 coureur even aan de kant. Daniel geeft namelijk niks om uitgebreide apparaten.

 

Trainen is ook voor een Formule 1-coureur van belang

Mocht je je afvragen waarom het nodig is dat je als coureur over een meer dan goede conditie beschikt (je hoeft immers alleen wat gas te geven en kunnen remmen), hier is het antwoord. “Tijdens een Formule 1 race sta je bloot aan een gigantische hoeveelheid G-krachten dat je wel over een zeer goede conditie moet beschikken om daar mee om te kunnen gaan”, aldus Ricciardo. “Zo’n race kan 90 minuten tot 2 uur duren en daarom moeten we van top tot teen fit zijn.” Hoe belangrijk kracht en conditie ook zijn voor iemands fysieke fitheid, het is zeker geen garantie voor de winst van een willekeurige GP. Het biedt echter wel een voordeel als je ook traint om je gewicht extra laag te houden.

Wat is de training van Daniel Ricciardo?

Dat Daniel tijdens de afgelopen periode niet veel meer deed dan trainen is logische. Het probleem is echter dat er veel improvisatie nodig was. Geen probleem, op de boerderij is immers voldoende materiaal aanwezig om een goede training te realiseren. Dat vergt aan de andere kant ook wat aanpassingen, d.w.z. pakken wat je kunt op de boerderij. Dat vergt een bijzondere benadering ten opzichte van de normale training in een poging om die onnodige spiermassa te vermijden. “We moesten de oefeningen dus  manipuleren, zodat er niet te veel spiermassa werd opgebouwd. Het resultaat  is dus een erg lichte serie oefeningen die overigens wel effectief zijn.”

Zelf somt Ricciardo het als volgt op:

  • 5 oefeningen
  • 4 ronden
  • 45 seconden inspanning / 45 seconden rust
  • Totale tijd voor een volledige training: 30 minuten

 

Sledgehammer Slams

Het klinkt heel eenvoudig, maar voor de coureur werkt het. Ricciardo leeft zich uit op een band van een vrachtwagen door er met een hamer op te slaan. Op deze manier is dit een training van het hele bovenlichaam. Het heeft een behoorlijke impact op zijn core en door het afwisselen van de posities ontstaat een perfect ritme voor deze oefening.

Tyre Flips

Deze oefening begint hij in een sumo squat-positie waardoor hij precies onder de band komt met zijn handen. Hij gaat quads, bilspieren en onderrug gebruiken om de juiste positie aan te nemen en de band om te draaien. Het is behalve een explosieve beweging en ook een hele goede training van de onderrug en het onderlichaam. Voor Formule 1-coureurs moet hun rug  behoorlijk sterk zijn vanwege de belasting tijdens de race.

Thrusters

Dit lijkt eenvoudig: even een boomstam optillen en boven je hoofd houden, maar er zit meer achter. Het zogenaamde ‘overhead pressen’ is namelijk niet alleen goed voor de core, maar ook voor de schouders. Het is belangrijk dat coureurs sterke schouders hebben in verband met de krachten die worden ervaren als je op hoge snelheid moet sturen. Deze oefening is daarom vooral gericht op voorste deltaspieren en de borstkas.

Zercher-walks

De coureurs ervaren behoorlijk wat G-krachten tijdens het nemen van een bocht en het remmen en dus het is erg belangrijk dat de core in topconditie is. Alleen dan kan je de wagen goed onder controle houden. Kortom, de perfecte oefening voor dit doel.

Sled pull

Met deze oefening krijgen vooral de bilspieren en de onderarmen het te verduren. Ricciardo gebruikt hiervoor een geïmproviseerde slee met een behoorlijk zware ketting. Het is een kwestie van rechtop staan, borst vooruit, armen gestrekt en het ding naar achteren slepen. De kracht die hij nodig heeft zorgt voor extra spanning op zijn rug- en bilspieren.