Een heftige brand door een broodrooster

Op de beelden – gedeeld door een huisgenote genaamd Laura – is te zien hoe de keuken op de begane grond helemaal zwart en verbrand is. Ook zie je de enorme gaten die in het plafond zijn ontstaan en een vloer die helemaal vol puin zit. De brand vond plaats in een flatgebouw van drie verdiepingen.

Wat ging er mis bij het maken van de tosti?

Door de brandweer werd vastgesteld dat het vuur ontstond nadat de studente het broodrooster op zijn kant had gedraaid, vermoedelijk in de hoop dat de hitte van de broodrooster aan de ene kant de kaas zou smelten en de andere kant het brood zou roosteren. Echter kreeg dit experiment een catastrofaal einde, voor de woning althans. “Nadat de bewoner de broodrooster op zijn kant had gelegd en er brood en kaas in had gedaan ging ze douchen en liet ze het onbeheerd staan opwarmen”, zegt een woordvoerder van de Londense brandweer.

“Gebruik elektrische apparaten alleen waar ze bedoeld voor zijn. Broodroosters moeten schoon worden gehouden om brand te voorkomen en zijn niet ontworpen om op hun kant te worden gebruikt. Het genereert niet alleen warmte op het werkoppervlak, maar ook kunnen de droge overgebleven kruimels aan de onderkant van de broodrooster tegen de hete draden terechtkomen en ontbranden.” De woordvoerder adviseert mensen om altijd te controleren of broodroosters en andere apparaten zijn uitgeschakeld en of de stekker uit het stopcontact is gehaald wanneer ze niet gebruikt worden, tenzij ze zijn ontworpen om aan te blijven staan, zoals bij een koelkast of vriezer.