Niet (per ongeluk) ghosten

Als eerste tip om je vriendschappen goed te kunnen onderhouden is om je vrienden niet te ghosten. Het overkomt ons allemaal weleens: je vergeet een berichtje te beantwoorden. Hierdoor voel je erg lullig, omdat het ook nog eens kan overkomen alsof je de ander negeert. Als het om vriendschappen gaat, kan dit soms nog extra lullig voelen. Je ziet elkaar namelijk al niet zo vaak meer als voorheen en communiceren online brengt al veel ruimte voor interpretatie met zich mee. Het is daarom ook goed om extra goed te letten op dat je iemand niet per ongeluk ghost. Als het goed is, weet je het namelijk precies als je wat met je vrienden probeert af te spreken. Hou daarom goed je telefoon in de gaten zodat je niet per ongeluk vergeet te antwoorden. Ga je het druk hebben die dag? Zeg dan alvast van tevoren dat je in de avond zal reageren, dan kunnen je vrienden daar rekening mee houden.

 

Quality time over quantity time

In het volwassen leven is het lastig om tijd te vinden om elkaar te zien. Maar eigenlijk gaat het helemaal niet om hoe vaak je elkaar ziet, zolang de ontmoetingen leuk en gezellig zijn. De kwaliteit van de ontmoetingen staan dus boven de hoeveelheid. Het is de kunst om die telefoon eens weg te leggen en volledig in het moment te zijn met je vrienden. Dat is de essentie van het versterken van die vriendschapsbanden, diepgang boven oppervlakkigheid. Maar hoe kun je dit goed voor elkaar krijgen? De eerste stap lijkt dus om je ontmoetingen goed te plannen. Dit vinden jullie misschien vreemd of vervelend, maar de gestructureerde aanpak zorgt niet alleen voor regelmaat, maar helpt ook onnodige stress te voorkomen.

vriendschappen te onderhouden

Wees eerlijk om je vriendschappen te onderhouden

Eerlijkheid is de ruggengraat van langdurige vriendschappen en is als de lijm die de banden versterkt. Ook legt het de basis voor een gezonde relatie. Het gaat verder dan simpelweg de waarheid vertellen; het omvat het openhartig delen van gedachten, het aangaan van moeilijke gesprekken over misverstanden en het bespreken van serieuze kwesties die kunnen opduiken. In vriendschappen is eerlijkheid niet alleen een praktisch principe maar ook een teken van respect naar elkaar toe. Dit is zo voor allerlei aspecten, ook voor de dingen die in je leven spelen. Heb je op dit moment gewoon andere prioriteiten dan je vrienden? Of heb je het simpelweg te druk met andere dingen die eventjes voorrang hebben? Laat dit dan ook aan je vrienden weten. Het hoeft niet te betekenen dat je ze met iets anders vervangt, maar er spelen nou eenmaal meer dingen in je leven een rol. Soms hebben andere zaken gewoon op dat moment even net wat meer prioriteit. So be it. 

Steek ook moeite in elkaar

Niet alleen als je elkaar ziet is het belangrijk om moeite in elkaar te steken. Het is daarom ook cruciaal dat je ook vraagt naar wat er speelt in elkaars leven, en dit vervolgens ook onthoudt. Schrijf belangrijke gebeurtenissen en data ook op zodat je er later naar terug kan vragen. Op die manier weten je vrienden dat je ook aan ze denkt wanneer je ze misschien niet vaak ziet of spreekt. Laat ook weten dat je je vrienden waardeert. Denk bijvoorbeeld aan kleine gebaren, zoals het sturen van een kaartje, een bescheiden cadeau, of gewoon zomaar een vriendelijk berichtje. Ook is het leuk om samen belangrijke momenten te vieren. Zo is het leuk om naast verjaardagen en andere speciale gelegenheden juist spontane plannen uit te voeren als waardevolle cadeaus. De combinatie van spontane verrassingen, waardering tonen en het samen vieren van mijlpalen creëert een rijke en betekenisvolle vriendenkring. Aandacht besteden aan deze punten maakt het een stuk makkelijker om je vriendschappen te onderhouden.

Ook kan het zijn dat jouw vriendengroep helaas uit elkaar is gevallen. Is dat het geval bij jou? Lees dan hoe je als volwassene nieuwe vrienden maakt.