Regelmatig maaien voor de perfecte hoogte

Om je gazon er mooi en vol uit te laten zien, moet je regelmatig je gras maaien. Streef naar een grashoogte van ongeveer 4 centimeter. Maai alleen als het gras droog is, aangezien dit makkelijker en tevens beter is voor je grasmaaier. Regelmatig maaien houdt je gras gezond en groen. Je zou kunnen kiezen voor een robotmaaier of gewoon een handmatige maaier van mastertools.nl.

 

Slim water geven

Het geven van water aan je gazon moet met zorg gebeuren. In plaats van dagelijks een beetje water te geven, zou je eigenlijk zo’n één keer per week flink water moeten geven. Dit helpt om het water dieper in de bodem te laten doordringen, waardoor de graswortels verder moeten groeien om water te krijgen. Op die manier zal je grasveld ook goed gehydrateerd blijven wanneer het voor langere tijd droog is.

Verwijder maaisel voor een gezond gazon

Het is belangrijk om het maaisel van je gazon te verwijderen, tenzij het extreem fijn is en snel vergaat. Alleen robotmaaiers kunnen dit niveau van fijn maaisel bereiken. In de meeste gevallen is het beter om het maaisel niet op het gazon te laten liggen, omdat dit de luchtcirculatie belemmert en mosvorming kan veroorzaken.

tips voor een mooi gazon

Juiste bemesting en bekalking

Om je gras gezond en groen te houden, heeft het gras voeding nodig. Naast mest is kalk een essentieel element voor een gezond gazon. Het kan echter ingewikkeld zijn om te bepalen wanneer en hoeveel te bemesten en kalk toe te voegen. Daarom is het handig om een meststoffenpakket op maat te kiezen. Deze pakketten worden samengesteld op basis van een analyse van je gazon en bodem, en ze bieden voldoende meststoffen voor een heel jaar, inclusief duidelijke instructies voor toepassing.

Voorkom mos en ‘grasvilt’

Het verwijderen van mos en dode grassen, ook wel verticuteren genoemd, is een belangrijke stap om mosgroei te voorkomen. Mos en dode graslagen belemmeren de toegang van licht, water en lucht tot het gras. Het is aanbevolen om een laag van ongeveer 1 centimeter mos te verwijderen. Je kunt verticuteren met behulp van een speciale verticuteerhark of -machine. Hoewel een machine efficiënter is, is een hark geschikter voor kleinere tuinen. Beide methoden zullen het mos verwijderen en de wortels doorknippen, waardoor de kans op teruggroei wordt verminderd. Met deze tips zul jij een prachtige tuin hebben!