Presentaties. Voor de een een fluitje van een cent. Zonder voorbereiding, al free-stylend hangt het publiek aan je lippen terwijl een ander dagenlang aan het voorbereiden is en met een gebroken stem en trillende handjes zenuwachtig naar de powerpoint presentatie staart. Presenteren is een skill die je moet masteren. Je ziet het zelf ook: het gros van de presentaties zijn saai en zit vol droge stof. Echter moet je niet enkel denken aan je hoorcollege of wekelijkse team-meeting. In principe pas jij je presentatie skills toe wanneer jij dat sterke verhaal verteld tegen die bloedmooie vrouw in de kroeg, wanneer je in discussie bent met een vriend of wanneer je als ondernemer je team klaarstoomt voor de aankomende week. Een belangrijke skill, die je dient te trainen, bij moet houden en waarin je jezelf constant moet blijven uitdagen. Het begint bij het geven van een ‘standaard’ presentatie. En dat doe je zo:

1. Voorbereiding

Dat je netjes je presentatie op je USB-stick hebt staan, getest hebt of de beamer werkt en je papieren netjes klaar klaar moet hebben liggen gaan we je niet vertellen. We hebben het hier over de de echte voorbereiding. Analyseer wie je publiek is, wat ze verwachten en pas hier je presentatie op aan. Het verschilt namelijk nogal of je aan een kamer vol CEO’s presenteert of aan een groep studenten.

man man presentatie skills

2. De binnenkomer

Hoi, ik ben Leon en mijn spreekbeurt gaat over Marisa Papen. Laten we beginnen.

Behalve het feit dat wij het horen van enkel Marisa Papen haar naam al op het puntje van onze stoel zitten zouden we bij het horen van een introductie als deze al lang en breed in slaap zijn gevallen. Een standaard introductie zal het publiek doen vervelen.

Bij een pakkende introductie gaat het er niet zo zeer om wat je gaat zeggen, maar dat je de interesse van het publiek opwekt. Dit kan door middel van een quote, een anecdote, een interessante vraag of pakkende beelden als deze.

3. De ruimte is onderdeel van je presentatie

Bekende situatie: een strakke presentatie en goede spreker in een overvolle ruimte. Of andersom: tien man, in een zaal die Justin Bieber nog niet uitverkocht krijgt en de spreker op een gigantisch podium. Communiceer goed met het bedrijf of instantie voor wie je presenteert en arriveer op tijd zodat je mogelijk zelf de ruimte aan kunt passen.

man man presentatie skills

4. Weg met powerpoint

Het lijkt wel alsof dit verplicht is. Iedereen gebruikt powerpoint. En nog fout ook. Powerpoint dient gebruikt te worden als ondersteuning en niet als basis van je presentatie. Het resulteert in een publiek wat enkel staart naar het scherm in een gedimde ruimte. Zo maak je het wel erg comfortabel om weg te dromen.

Een handjevol dia’s met weinig tekst is meer dan voldoende. Het is geen wedstrijd waarbij we zoveel mogelijk dia’s in een zo kort mogelijke tijd moeten proppen.

5. Voer een gesprek, in plaats van te presenteren

Wanneer je de presentatie voorbereidt dien je een aantal ‘interactie momenten’ in te plannen. Hierdoor creëer je een band met het publiek, is er interactie en houd je de aandacht erbij. De zinnen ‘Heb je vragen? Stel ze dan aan het einde van de presentatie’ willen we niet meer horen. Laat het publiek juist vragen stellen tijdens de presentatie!

man man presentatie skills

6. Verhalen, gebeurtenissen en anecdotes

Door alleen maar rijtjes informatie en andere droge stof op te noemen zul jij het publiek niet vermaken. Wanneer het publiek vermaakt wordt blijven ze geïnteresseerd. Je kunt je presentatie interessanter en vermakelijker maken door een goede anecdote te vertellen. Let hierbij wel op dat de inhoud overeen moet komen met de punten die je wilt bespreken in je presentatie.

7. Evalueer

Vraag een vriend, collega, compagnon of andere bekende om eerlijke feedback over de presentatie die je hebt gegeven. Is dit niet mogelijk. Reflecteer dan jaar jezelf: wat ging goed? Wat niet? En neem dit mee in je volgende presentatie.

man man presentatie skills