De gunfactor kan de sleutel tot succes zijn

Het is uiteraard goed om tijdens een sollicitatiegesprek de gesprekspartner te spiegelen, bij de ontmoeting een zelfverzekerde handdruk te geven en de gesprekspartner aankijken. Wij geven je naast deze punten graag nog wat non-verbale en verbale tips om je kans van slagen te vergroten en de gunfactor te creëeren.

Ga strategisch zitten

Naast iemand zitten is een teken van verbondenheid. Start je op de hoek en ga je naarmate het gesprek vordert naast de desbetreffende gesprekspartner zitten, is dit een teken van samenwerking. Wil je een positief resultaat, ga dan in hoek zitten.

gunfactor-sollicitatiegesprek-6

Creëer een fijne personal space

De intieme zone van iemand start ongeveer op 45 centimeter en dichterbij. De persoonlijke zone is 46 tot 120 centimeter. De sociale zone is 120 tot 360 centimeter. Ga ongeveer op 120 centimeter zitten. Dat is voor beiden prettig.

Succes, openheid en enthousiasme

We worden blij van enthousiasme. Toon dat. Tevens helpt het om jezelf groot te maken. Houd een rechte rug en houd de handpalmen van je handen los van elkaar. Maak oogcontact, hoe moeilijk dat soms ook is. Maak handgebaren en verberg nerveuze gebaren, zoals het spelen met een pen.

Luister actief

Je moet het verhaal van de persoon kunnen repliceren. Het is goed om het gesprek van je gesprekspartner kort te herhalen, voordat je antwoord geeft. Dan bevestig je dat je de stof goed begrijpt. Eén van de belangrijkste factoren voor het vergroten van je gunfactor.

gunfactor-sollicitatiegesprek-10

Glimlach

Een oprechte glimlach wekt sympathie. En ja, mensen onderscheiden een echte van een neppe glimlach.

gunfactor-sollicitatiegesprek-2

Wees hoffelijk

James Bond weet z’n vrouwen altijd te paaien met z’n hoffelijkheid. En dit werkt. Houd een deur voor iemand open en geef een bescheiden compliment. Dit geeft een gevoel van waardering.

Interesseer

Je verhalen moeten boeien en je moet je verhalen niet versterken met een overload aan bijvoeglijk naamwoorden, zoals ‘geweldig’, ‘prachtig’ en ‘fabeltastisch’. Spreek over je passie en blunders (niet te veel). Dat vinden mensen sexy.

gunfactor-sollicitatiegesprek-8

Spreek met intonatie

Niet iedereen heeft een stem als Frank Sinatra. Hoeft ook niet, maar probeer het wel levendig te houden. Van een monotone stem wordt niemand gelukkig. Zorg voor afwisseling in je stemgeluid. Pak af en toe een strategische stilte en mijd stopwoorden. Dat leidt af.

gunfactor-sollicitatiegesprek-11

Kort en krachtig

Het blijkt dat gesprekspartners alleen de eerste dertig seconden volledige aandacht hebben voor je verhaal. Zorg dus dat je ze in die dertig seconden inpakt. Wat je allemaal hebt gedaan bij je opleiding komt vanzelf, wie jij bent en wat je wilt bereiken is veel interessanter.

gunfactor-sollicitatiegesprek-12

Knoop de bovenstaande punten dus goed in je oren en vergroot je gunfactor.  Zo krijg jij de baan zonder ervaring.