Ruzie in een relatie over geld kan je voorkomen

Een ruzie in een relatie kan allemaal verschillende redenen hebben. En sommige zaken zijn echt onzinnig om over te discussiëren, terwijl ruzies in andere zaken juist vaak wel logisch zijn. Gelukkig kan je veel ruzies voorkomen door met gezond verstand in je relatie te staan en een aantal onderwerpen gewoon te relativeren, zoals bij jullie geldzaken.

Voor veel mensen, vooral diegene met een gat in de hand, is geld een onderwerp waar ze liever niet over praten. Maar hoe voorkom je dat je in de knel raakt in je relatie door bijvoorbeeld je uitgavenpatroon of kosten die je moet splitten?

We hebben vijf hele goede tips voor je verzameld, die je sowieso helpen om ruzie over geld in een relatie te voorkomen. Sommige lijken heel erg voor de hand liggend, maar misschien pas je ze nog verkeerd toe?

1. Praat over geld in je relatie

Sommige stellen vinden het vervelend om over geld te praten, maar het is toch echt nodig om duidelijkheid te hebben over de financiën. En meestal laten wij mannen de geldzaken over aan de vriendin of besteden het uit aan een boekhouder, maar toch moet je écht wel weten waar het geld naartoe gaat en hoe het geregeld is. Praat er daarom vaak over met je partner.

Veel stellen organiseren een geld-date waarbij ze een hele avond praten over de financiële situatie: dat hoeft helemaal niet. Een kort gesprek en alles weer op een rijtje zetten kan al genoeg zijn.

2. Wat betekent geld voor jou?

Vroeger bespraken je ouders waarschijnlijk met jou wat geld voor je betekent. Doe dat ook in je relatie. Wat betekent geld voor ons in de relatie en wat betekent het voor je partner? Is het de financiële vrijheid en de mogelijkheid om leuke dingen met elkaar te doen? Of gaat het jou toch meer om het kopen van luxe goederen. En waarom zou je dat doen?

Denk eens wat verder na, met elkaar, over geld. Misschien komen jullie wel tot de conclusie dat jullie voor een totaal ander doel aan het sparen zijn.

 

3. Maak duidelijke afspraken in je relatie

Wanneer jullie allebei een ander spaardoel hebben, is het van essentieel belang dat je duidelijke afspraken maakt. Sowieso is dat handig, want zo geef je geen geld uit dat even later voor iets anders bleek te zijn. Hebben jullie een gezamenlijke rekening waar beide salarissen op worden gestort? Maak dan de afspraak hoeveel geld daarvoor voor boodschappen zijn en hoeveel voor leuke activiteiten. In veel apps van banken kan je aparte spaardoelen aanmaken en er automatisch geld op laten zetten. Doe dat, daardoor wordt er nooit geld uitgegeven dat uiteindelijk bijvoorbeeld voor boodschappen nodig was.

4. Een eigen rekening

Hebben jullie écht een totaal ander idee over geld? Dan is het verstandig om allebei een aparte rekening te hebben en een gezamenlijke rekening. Zo kan je gewoon op je eigen rekening doen en laten wat je wilt en kunnen de vaste lasten en variabele kosten van de gezamenlijke rekening af worden gehaald. Het is geen breuk of faal in jullie relatie wanneer ieder zijn eigen rekening heeft. Het geeft juist een duidelijk beeld over hoeveel jullie zelf én gezamenlijk te besteden hebben.

5. Maak samen spaardoelen

Zet op een rijtje wat voor spaardoelen jullie samen hebben. Willen jullie nog graag naar een bepaald vakantieland? Of willen jullie zó graag die nieuwe Porsche? Bedenk wat jullie nog graag samen zouden willen kopen en leg daarvoor elke maand een mooi bedrag voor aan de kant. Zo krijgen jullie allebei een voldaan gevoel wanneer die mooie vakantie geboekt is of die nieuwe auto voor de deur staat.