Wat is het beste tijdstip om het te doen?

Paul Kelley is een slaapexpert en heeft onderzoek gedaan naar het beste tijdstip waarop je het kan doen. Dit verschilt per leeftijd.

Als 20-jarige ben je altijd vol energie, heb je altijd zin en kan je de hele wereld aan. Naarmate je ouder wordt, krijg je het drukker, meer stress en kan het zijn dat je toch even een beter tijdstip moet uitkiezen dan om 23:30 ’s avonds vlak voordat je gaat slapen. Daar word jij niet blij van omdat je wil slapen, en je vriendin ook niet omdat er dan niet zo veel input is vanuit jou.

Hoe laat dan?

Als twintiger is het beste tijdstip om het te doen om 15:00 ’s middags. In de middag? Ja, want dan zit je vol energie en net lekker voor de lunch. Eigenlijk maakt het voor die leeftijd ook weinig uit, want elk moment van de dag is een piek van lust en seksuele tintelingen. Volgens het onderzoek van Paul Kelley is om 09:30 opstaan en 01:00 ’s avonds naar bed gaan de ideale tijdstippen voor een twintiger.

wanneer seks met partner

Als dertiger ben je al wat langer aan het werk en zit de stress en drukte al iets hoger. Volgens Kelley verandert de tijd van opstaan naar 08:10 omdat je lichaam ouder wordt. Jouw biologische klok verplaatst naar vroeger opstaan omdat het de tijd van alertheid wil maximaliseren. Het beste tijdstip om seks te hebben is tien minuten daarna. Dit laat maar eens zien dat het in de ochtend voor dertigers ook nog eens het beste werkt. Vroeg in de ochtend is coïtus het beste op deze leeftijd omdat zonlicht het testosterongehalte een boost geeft en hiermee de hypothalamus stimuleert. Zo worden de hormonen gestimuleerd en hebben jullie er helemaal zin in.

Wanneer je veertig wordt, zal je nog eerder opstaan. Het ideale is om 07:50 in de ochtend. Als je ouder wordt is het ook beter om eerder te slapen en om 23:30 het licht uit te doen. Voor deze leeftijd is een uurtje voor het slapengaan perfect om elkaar te bespringen. Volgens Kelley kan je zo beter relaxen omdat er oxytocine vrijkomt. Dit bevordert de rust.

beste tijdstip om het te doen

Seksueel actief zijn op latere leeftijd

Wanneer je ouder wordt en de leeftijd van Abraham bent gepasseerd, is het beste om rond 22:00 onder de lakens te duiken met je partner. In de ochtend heb je zo veel te doen dat in de avond het beste moment is. Bij de leeftijd van zestig is het lastiger om wakker te blijven ’s avonds en voel je de slaap rond een uur of 22:00 al opkomen. Het beste tijdstip om het te doen is na het eten rond een uur of 20:00. Hierna kan je heerlijk relaxend door de oxytocine en rustig in slaap vallen. Dit geldt hetzelfde voor de leeftijd van zeventig jaar.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op het onderzoek van Paul Kelley, maar het is uiteraard een richtlijn en geen verplichting. Wil je erachter komen of jouw partner tevreden met je is? Check dan eens de ideale lengte van jouw jongeheer, volgens vrouwen.