Je baby leren praten
Er zijn veel speciale momenten in het leven van een jonge ouder. Naast de eerste stapjes, is ook het praten een absolute mijlpaal. Dat gaat uiteraard niet van de een op de andere dag, maar met een beetje geduld, veel oefeningen en onderstaande tips kom je al een heel eind.
Het leren praten is voor baby’s een heel proces. In veel gevallen zal het eerste wat je kind kan zeggen ‘mama’ zijn en met een beetje mazzel volgt het bekende ‘papa’ redelijk snel. Leuk, maar het communiceren begint al veel eerder. Denk aan het schreeuwen, huilen, aanwijzen en de onvermijdelijke driftbuien. Let daar dus op als je vanaf het begin al een band wil ontwikkelen met je kind. Je zult merken dat er duidelijk verschil zit in de manier van huilen. Zo huilt je kind anders wanneer het dorst heeft dan wanneer het gewoon wil slapen.
Het echte begin: gebarentaal
Je las het net al: baby’s maken veel gebruik van twee manieren om te communiceren: huilen en gebarentaal. Nu is dat laatste op geen enkele manier te vergelijken met de gebarentaal die slechthorende gebruiken. Baby’s zijn vrij direct en wijzen gewoon aan wat ze willen. Klinkt simpel, maar wij mannen zijn niet altijd even handig in het goed interpreteren. Denk jij dat je kindje de fles wil, dan blijkt dat hij of zij gewoon de tut wil hebben. Goede tip: herhaal altijd wat je denkt dat je kind wil terwijl je het voorwerp beet houdt. Op die manier onthoudt de baby de combinatie van het voorwerp met de klank en is de kans groot dat hij of zij het spontaan gaat overnemen.
Zie het gebruik van gebaren door je kind dus niet als een vorm van gemakzucht of luiheid, het is juist een manier om het leerproces te versnellen. Gebarentaal dwingt je baby namelijk om beide hersenhelften tegelijkertijd te gebruiken, waardoor synapsen ontstaan. Een bijkomend voordeel is dat het zorgt voor een beter IQ op latere leeftijd.
Praten is een complex proces
Mocht jij je ooit hebben afgevraagd waarom het zo lang duurt voor baby’s gaan praten: ze zijn er fysiek gezien gewoon niet toe in staat. Hun stembanden zijn nog niet voldoende ontwikkeld om geluid te maken. Dat wil niet zeggen dat ze niet door hebben wat er om hen heen gebeurt. Vaak snappen ze juist meer dan je vermoed. Dat is dan ook de reden dat je juist een combinatie moet maken van de gebaren en het bijbehorende woord. Je zorgt daarmee voor een soort trainingen van het intellect en de stembanden. Doe je dit consequent, dan zul je er later profijt van hebben.
Gebarenlessen volgen
Naast het oefenen van gebaren in de thuissituatie, kan het bijzonder waardevol zijn om speciale gebarenlessen voor ouders te volgen. Door het contact met de andere ouders en de tips die je krijgt aangereikt, krijg je veel meer inzicht in de manier waarop je kind probeert te communiceren. De kans is dan ook groot dat jouw kind met 18 maanden al een paar woorden duidelijk kan uitspreken. Dat zijn uiteraard geen volle zinnen, maar een eenvoudige ‘ik speel’ of ‘ik slaap’ is al een hele stap! Baby’s gebruiken namelijk geen werkwoorden, bijwoorden of bijvoeglijke naamwoorden.
Combineer woorden met tekenen
Kinderen zijn slimmer dan je denkt en hun leervermogen is indrukwekkend. Dat is een groot voordeel als je actief bezig bent om je kind te leren praten. Om dat proces goed vorm te geven is het niet nodig om je enkel bezig te houden met de lessen gebarentaal. Het mooie is juist dat je op elk moment van de dag de gelegenheid hebt om de spraakontwikkeling te stimuleren. Dat betekent dus niet alleen als je jouw baby een speeltje wilt geven door het te zeggen, maar ook tijdens het tekenen, lezen of zingen. Het werkt echt!