Hoe kan je het beste afvallen?

Wij willen onze lezers helpen met hun doel, door hier vijf tips te delen die er voor zorgen dat je op een gezonde en effectieve manier kunt afvallen. Succes!

 

1. Krijg minder calorieën binnen

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om minder calorieën te eten. Dit betekent niet dat je te weinig moet eten. Maar dat je goede keuzes moet maken wanneer het op eten aankomt. Voedzame producten zoals groenten zijn altijd een goed idee. Groenten bevatten relatief weinig calorieën, maar daar tegenover wel veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Frisdrank is iets wat je eigenlijk altijd moet laten staan, in een blikje cola zit bijvoorbeeld 139 calorieën, terwijl het voor de rest geen enkele voedingswaarde heeft. Met zo’n blikje drink je dus letterlijk onnodige calorieën. Het is in plaats daarvan beter om voor koffie, water of thee the gaan. Light-frisdrank bevatten vaak geen of weinig calorieën, dus dit is altijd een betere keuze om te afvallen.

 

2. Vind een sport die je écht leuk vind

Sporten is altijd makkelijker vol te houden wanneer je er ook nog iets van plezier aan beleeft. Kijk daarom naar oefeningen die jou motiveren. Hou je niet van hardlopen, ga dan bijvoorbeeld touwtje springen, fietsen, padellen of zwemmen. Opties genoeg en als je het leuk vindt, dan heb je niet eens door dat je naar je doel aan het werken bent.

3. Tel je calorieën

bij gezond afvallen is een ding belangrijk: je moet minder calorieën binnenkrijgen dan je op een dag verbrandt. Daarnaast is het ook belangrijk om overzicht te hebben over andere voedingstoffen. Zo moet je ervoor zorgen dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt, maar moet je wel je eiwitten op peil houden, zodat je lichaam vooral vet blijft verbranden zonder dat ook je spiermassa wordt verbrand. Je zou dit kunnen doen door een App te gebruiken, waarmee je makkelijker kunt bijhouden wat je allemaal hebt binnen gekregen op een dag en hoeveel je nog nodig hebt.

afvallen

4. Krachttraining

Bij het afvallen kan het zijn dat je vooral denkt aan cardio-oefeningen zoals fietsen en hardlopen. Maar krachttraining blijft ook belangrijk. Hoewel je dit effect kunt minimaliseren zul je altijd wat spiermassa kwijt raken tijdens een dieet en wie wil er nou niet sterk blijven? Daarnaast helpen spieren je ook met afvallen omdat spiermassa onderhouden meer energie kost dan het vasthouden van vet.

5. Zorg voor genoeg slaap

Uit onderzoek blijkt dat mensen die weinig slapen slechtere voedingskeuzes maken. Het kan dus zijn dat wanneer je te lang wakker hebt gelegen, je meer zin hebt in bijvoorbeeld een broodje kebab. Daarnaast heeft te weinig slaap ook een negatief effect op je hormonen. Hierdoor kan het zijn dat je honger minder goed gereguleerd wordt en dat je meer gaat eten dan gebruikelijk.