De 10 meest waardevolle bedrijven

Ondanks een ongekende economische terugval in de afgelopen 12 maanden, zijn ’s werelds meest waardevolle bedrijven veel geld blijven verdienen. Hoewel je zou verwachten dat modehuizen en luxueuze autofabrikanten de hoogste plaatsen zouden sieren, versterkte dit jaar het nieuwe tijdperk van de technologie.

 

10. Mastercard

Op nummer 10 van de lijst van meest waardevolle bedrijven staat Mastercard. Mastercard is een belangrijke speler op de markt voor financiële diensten en steeg net als concurrent Visa slechts een klein beetje. Het bedrijf steeg in waarde met 4%, tot 112,88 miljard dollar.

top 10 brands mastercard

9. McDonald’s

De enige leverancier van voedingsmiddelen en dranken die de top tien-lijst van meest waardevolle bedrijven van dit jaar heeft gehaald, fast food icoon McDonald’s, zag zijn waarde met 20% stijgen tot 154,92 miljard dollar.

top 10 bedrijven mcdonalds

8. Visa

Met een marginale groei van slechts 2% dit jaar heeft Visa niet echt geprofiteerd van kleine stijging van Mastercard. Maar gezien de daling van het consumentenvertrouwen in het begin van het jaar, is het nog steeds een solide resultaat. Belangrijker nog is dat Visa twee plaatsen hoger scoorde dan concurrent Mastercard, ondanks een wat mindere stijging.

top 10 bedrijven visa

7. Alibaba

Jack Ma’s Alibaba is wereldwijd flink aan de weg blijven timmeren. Hoewel de detailhandelaar in consumentengoederen er niet in slaagde om het groeitempo van sommige andere bedrijven in de lijst te evenaren, nadert zijn merkwaarde voor het eerst de 200 miljard dollar. Nog steeds een behoorlijke prestatie.

 

top 10 bedrijven alibabajpg

6. Facebook

Facebook boekte het hoogste resultaat voor een socialemedia bedrijf in 2021, met een waarde van 226,74 miljard dollar. De top 6plaatsing komt slechts dagen nadat recente wereldwijde uitval het aandeel dramatisch deed dalen, dit zal je vast nog wel herinneren.

 

op 10 bedrijven facebook

5. Tencent

Tencent is een bedrijf dat misschien niet zo bekend is als andere bedrijven in de lijst, maar het in Shenzhen gevestigde technologiebedrijf verdiende een top-vijf plek. De waarde van het technologiebedrijf steeg met 60% tot 240,93 miljard dollar. Een bizarre groei en dus een terechte plek in deze lijst.

top 10 bedrijven tencent

4. Microsoft

In 2021 overschreed de wereldwijde waarde van Microsoft voor het eerst de 400 miljard dollar. Het bedrijf slaagde erin dit cijfer te laten groeien tot maar liefst 410,27 miljard dollar. Dat is te danken aan een stabiele bedrijfscultuur die de ongerustheid op de markt in een onzekere periode heeft weggenomen.

top 10 bedrijven microsoft

3. Google

Op het thema van de grote technologische koplopers, had Google ook een solide jaar in de merkwaarde inzet. Met een stijging van 42% ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd leverde ’s werelds meest gebruikte zoekmachine een sterke prestatie die in lijn lag met een toename in thuiswerk en ontwikkeling.

top 10 bedrijven google

2. Apple

Ondanks een koersdaling van 19%, is Apple er toch in geslaagd om naar de tweede plaats op de lijst te glippen. Net iets minder dan Amazon met een waarde van 612 miljard dollar. De introductie van de nieuwe iPhone 13 zal ze goed doen om deze positie vast te houden en te verbeteren.

top 10 bedrijven apple

1. Amazon

Amazon krijgt de nummer één plaats. In 2021 heeft Amazon zijn waarde met 64% zien stijgen, dankzij de toegenomen bekendheid en adoptie van zijn web- en vooral abonnementsdiensten. Dit is het derde opeenvolgende jaar dat de e-commerce gigant de lijst aanvoert met een waarde van 683,86 miljard dollar.

top 10 bedrijven amazon