Benodigdheden om zelf gin te maken

Je kunt het jezelf moeilijk maken door zelf je graanalcohol te willen distilleren, maar je kunt ook gin maken met behulp van wodka (dit is een stuk makkelijker én goedkoper). Wat je nodig hebt is een afsluitbare glazen fles of pot, een schoon en vers waterfilter en een neteldoek of kaasdoek. Ook heb je twee flessen wodka nodig. Daarnaast dien je een aantal verschillende kruiden aan te schaffen: jeneverbessen (20 gram), korianderzaad (8 gram), gedroogde citroenschil (2 gram), gedroogde sinaasappelschil (2 gram), kaneelstokje (3 gram) en gemalen kardemom (1 snuifje).

gin-tonic thuis maken

Do it yourself

Verwarm de eerste fles wodka tot 50 graden of meer. Doe alle eerder genoemde kruiden in de glazen fles. Deze overgiet je vervolgens met de gehele fles wodka (die tot 50 graden of meer verwarmd is). Sluit de glazen fles daarna goed af en zet hem weg op kamertemperatuur op een donkere plaats. Een kast is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Gedurende een week moet je het mengsel dagelijks even goed schudden. Na een week ziet het er, als het goed is, uit als vuil bruin water. Dat is het moment om de tweede fles wodka erbij te gieten, die op dat moment tussen de 40 en 50 graden verwarmd moet zijn. Het mengsel dat je hiermee krijgt moet je vervolgens filteren door het door een kaasdoek of neteldoek te gieten.

zelf gin maken DIY

Als het goed is heb je nu een soort mengsel dat eruit ziet als thee. Er zitten geen grote stukjes meer in de overgebleven vloeistof. Dit is het moment om je filter erbij te pakken dat je enkel voor dit proces gaat gebruiken. Giet vervolgens je drank vijf maal door het filter en haal na iedere keer het opvangbakje met troep leeg. Wat overblijft is een veel helderdere vloeistof. Dit is je uiteindelijke gin! Proef hem om te kijken of je tevreden bent. Zo ja, dan is het tijd om ervan te gaan genieten met een lekkere tonic en een citrusschilletje erbij. Wij zeggen proost!

Als je volgende keer dat je je eigen gin gaat maken wil experimenteren, is dat alleen maar goed! Alleen de jeneverbessen en het korianderzaad moet er sowieso in.