Waar gaat The Sopranos over?

Geen enkele serie heeft ooit zo diep en realistisch in de donkere onderwereld van de maffia gegraven als The Sopranos. Met de complexe verhaallijnen en diepgaande personages heeft deze serie de lat ongekend hoog gelegd voor al zijn opvolgers.

In The Sopranos volgen we onder meer Anthony ‘Tony’ Soprano. Hij wordt gespeeld door James Gandolfini. Tony is een complex personage dat voortdurend op de rand van de chaos balanceert. Hij staat aan het hoofd van de DiMeo familie, een criminele organisatie met thuisbasis in Newark, New Jersey. Officieel is Tony werkzaam in het afvalbeheer bij afvalbedrijf Barone Sanitation, maar dit is slechts een dekmantel. Tony’s echte business bestaat onder andere uit illegale gokpraktijken, afpersing, overvallen en witwaspraktijken.

the sopranos imdb

De serie wordt geroemd om het realiteitsgehalte

Aan het begin van de serie is Tony nog gewoon caporegime in de familie. Tony is een gehaaide mafioso, gerespecteerd door soldiers en capo’s en is de gedoodverfde troonopvolger. Thuis gaat het echter niet helemaal van een leien dakje. Zo is zijn relatie met Carmela verpest door de talloze goomars (minnaressen).

De niet vaak geziene combinatie van harde misdaadscènes en soapachtige elementen maken The Sopranos tot een unieke televisieserie. De regelmatig humoristische dialogen en het nogal grove taalgebruik, (vaak met Italiaanse woorden) dragen ook zeker bij aan het succes van de serie.

Bekijk de YouTube-video hieronder voor een uitgebreide samenvatting van The Sopranos:

Realistische kijk op de maffiawereld

De serie biedt een diepgaand portret van de maffiawereld, waarin familiebanden even sterk zijn als de drang naar macht en rijkdom. Bovendien voegen de complexe relaties tussen de personages een extra laag van drama toe aan het verhaal. The Sopranos slaagt erin om de kijker te laten meevoelen met personages die tegelijkertijd slachtoffer en dader zijn. De duistere onderwereld is onnavolgbaar. Je ziet heel goed hoe snel loyaliteit om kan slaan in verraad en waar niemand echt veilig is. Elke aflevering is doordrenkt met spanning en onverwachte wendingen. Kortom, je hebt geen tijd om niet op te letten tijdens deze serie.

Hoe beoordelen de kenners The Sopranos?

Alle zes seizoenen, zijn te zien HBO max. Met een geweldige score van 9.2 op IMDb en een Rotten Tomatoes-beoordeling van 92%, is The Sopranos zonder twijfel een van de beste televisieseries. Ook bij MovieMeter zijn ze uitermate tevreden, gezien de 4,33 sterren van de mogelijke 5.