Zeer hoge Engelse taalvaardigheid in ons land

De EF EPI 2023 categoriseerde de Engelse taalvaardigheid van Nederland als “zeer hoog”. Daarbij voegden ze toe dat in landen met een zeer hoge Engelse taalvaardigheid veel mensen genuanceerde taal kunnen gebruiken, geavanceerde teksten kunnen lezen en over contracten in het Engels kunnen onderhandelen.

De ranglijst, die jaarlijks wordt gepubliceerd, vergelijkt 113 landen op het gebied van de Engelse taalvaardigheid van hun inwoners en is het grootste onderzoek naar de Engelse taalvaardigheid ter wereld. De gegevens van het onderzoek voor 2023 zijn gebaseerd op scores van 2,1 miljoen testpersonen. De ranglijst kijkt ook naar dorpen, steden en regio’s met meer dan 400 deelnemers als onderdeel van het onderzoek, dus vergelijkingen tussen staten/regio’s en steden zijn mogelijk dankzij de gegevens van de EPI. Dus het is niet zo dat het platteland even over wordt geslagen.

De algemene score van elk land wordt berekend via een online test, evenals plaatsingstests die door EF worden gebruikt voor inschrijving voor Engelse taalcursussen. Dit betekent wel dat de test een lichte voorkeur heeft voor mensen met interesse in het leren van talen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten in de enquête was 25, en 41 procent van de testpersonen was vrouw, terwijl de rest man was. Je kon dus (nog) niet voor ‘deel ik liever niet’ of ‘non-binair’ kiezen.

Nederland is al vijf jaar de beste

Dit is niet de eerste keer dat Nederland bovenaan de jaarlijkse ranglijst van de EF EPI staat. Nederland viert in 2023 namelijk zijn vijfde overwinning op rij op de ranglijst, na in 2019 Zweden te hebben ingehaald.

nederlands beste in engelse taal

Achter Nederland komen Singapore, Oostenrijk en Denemarken, die de top vier completeren. De laagst gerangschikte landen in het onderzoek waren Libië, Irak en Oezbekistan. Zij spreken dus het minst goed Engels.

Volgens de ranglijst hebben de landen in de best presterende categorie – Zeer Hoge Taalvaardigheid – inwoners die in sociale situaties genuanceerd en passend Engels kunnen gebruiken, gemakkelijk geavanceerde Engelstalige teksten kunnen lezen en kunnen onderhandelen over een contract met iemand van wie Engels wel de moedertaal is. Iedereen die in de laagste categorie – Zeer Lage Taalvaardigheid – zit, kon slechts een eenvoudige zelfintroductie geven, basisgebaren begrijpen en eenvoudige aanwijzingen in het Engels kunnen geven. Iets wat we eigenlijk al op de basisschool leren, al is dat natuurlijk meer van de laatste decennia, de oudere generatie heeft deze lessen niet of nauwelijks gehad op, in ieder geval, de basisschool.

Binnen Nederland is er ook een verschil in Engelse taalvaardigheid

Ondanks dat alle scholen in Nederland Engels als tweede taal onderwijzen, zijn er nog steeds enkele verschillen in de Engelse taalvaardigheid tussen Nederlandse steden en provincies. De regio met de hoogste Engelse taalvaardigheid volgens de EF EPI 2023 is Limburg, gevolgd door Flevoland en Friesland, terwijl de drie slechtste provincies wat betreft Engelse taalvaardigheid Zeeland, Groningen en, jawel, Noord-Holland zijn.

De kloof tussen stad en platteland zorgt ook voor verrassende resultaten tussen Nederlandse steden. De stad met de hoogste Engelse taalvaardigheid volgens gegevens uit het onderzoek is Breda, gevolgd door Den Haag en Groningen. Hoewel de provincie Groningen als een van de laagste scoort voor regio’s, heeft de stad zelf dus wel veel vaardige Engelssprekenden.

De steden met de slechtste Engelse taalvaardigheid zijn volgens het onderzoek Hilversum, Nijmegen en onze hoofdstad: Amsterdam. Het is echter belangrijk op te merken dat alleen steden, dorpen en regio’s met meer dan 400 testpersonen in het rapport zijn opgenomen. Wellicht dat er daarom nog wat plekken ontbreken.

Bekijk hieronder de top 10 landen die het beste zijn in Engels, terwijl Engels niet hun moedertaal is:

  1. Nederland
  2. Singapore
  3. Oostenrijk
  4. Denemarken
  5. Noorwegen
  6. Zweden
  7. België
  8. Portugal
  9. Zuid-Afrika
  10. Duitsland