The Playlist is gebaseerd op ware gebeurtenissen

Waar gaat de Netflix-serie The Playlist dan precies over? Het verhaal over het ontstaan van Spotify wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: onder andere een advocaat, een programmeur en natuurlijk de bedenker passeren de revue. De bedenker van het miljardenbedrijf is Daniël Ek, gespeeld door de Zweedse acteur Edvin Endre, iemand met een flinke portie bewijsdrang en het idee om alle muziek op één plek beschikbaar te stellen.

De serie belicht zijn personage niet biografisch: in de serie groeit hij bijvoorbeeld alleen op met zijn moeder en leidt vóór de uitvinding van Spotify een stoffig en weinig sympathiek leven. In het echt heeft Ek een stiefvader en op zijn achttiende al een succesvolle onderneming met 25 mensen in dienst. Verder blijft het echter onbekend welke elementen van de serie fictief zijn en welke op ware gebeurtenissen zijn gebaseerd. Maar de serie reikt verder dan het perspectief van Ek. In de tweede aflevering staat het perspectief van Sony-baas Per Surdin bijvoorbeeld centraal, met de bijbehorende rechtszaak tegen downloadsite The Pirate Bay.

Bekijk hieronder de trailer (bron: YouTube):

 

Kijkers zijn lovend over de Netflix-serie, maar er is ook kritiek

Over de cinematografie van de nieuwe Netflix-serie zijn kijkers echter niet heel enthousiast. Zo zijn ze niet te spreken over het herhaaldelijk gebruik van symboliek, bijvoorbeeld in de vorm van deuren en liften in een theater-achtige setting. Veel kijkers houden ook een bittere nasmaak over aan de slotaflevering van de serie: Spotify maakt al jaren enorme winst over de rug van artiesten, die nauwelijks iets terugzien van de miljarden die de muziekdienst ieder jaar binnensleept.

Natuurlijk zijn er ook positieve reacties op de serie, bijvoorbeeld over de inhoudelijke verhaallijn over het ontstaan van de persoonlijke afspeellijsten. Voor velen spreekt dat erg tot de verbeelding, aangezien men hier zelf in het dagelijks leven regelmatig gebruik van maakt. Op Twitter lezen we ook veel positieve reacties over de Netflix-serie: ‘The Playlist, een aanrader op Netflix!’ en ‘Deze moet je écht kijken!’, klinkt het onder andere. ‘Zo’n leuke serie ‘The Playlist‘ op Netflix: over de opstart van Spotify. Deze juriste zie je worstelen: voor zekerheid en status gaan, of voor het bijdragen aan een gemeenschappelijk doel en samen de schouders eronder’, aldus een andere kijker.