The Lost Daughter is een aanrader volgens Rotten Tomatoes

In het geval van Gyllenhaal is er iets bijzonders aan de hand. Ze heeft zowaar talent om van een interessant verhaal een boeiende film te maken. Uiteraard ligt dat niet alleen aan haar kwaliteiten als regisseur, maar ook aan het verhaal. De oorsprong daarvan is de roman van Elena Ferrante en Gyllenhaal weet daar een uitstekende film van te maken. Dat begint als een lichte komedie, maar snel verandert de toon van de film.

 

Een crowdpleaser is The Lost Daughter zeker niet en het zou de film geen recht doen om er het label ‘makkelijk’ aan te hangen. Het hoofdthema is het moederschap waarbij Leda (Olivia Colman), een eigenzinnige en zelfbewuste vrouw van middelbare leeftijd, wordt geconfronteerd met de manier waarop zij zelf vorm gaf aan het moeder zijn. Aanleiding is een spontane ontmoeting met een jonge moeder (Dakota Johnson) en haar dochtertje. De interactie tussen die twee is – laten we het zo zeggen – uitdagend en zorgt voor herinneringen bij Leda.

the lost daugther nieuwe film

Leda is zelf geen slechte moeder geweest, maar het ideale moedertype is ze niet. Laten we het zo zeggen, ze is geen natuurtalent als het gaat om het wegcijferen van zichzelf. Ze houdt wel van kinderen, maar voelt zich ongemakkelijk is die rol. Bovendien wil ze ook in maatschappelijk opzicht wat bereiken. Het nastreven van een eigen carrière wordt dus wat lastig als je ook de zorg hebt voor opgroeiende kinderen. Daar komt bij dat de relatie met de vader van haar kinderen nooit ideaal is geweest en dus heb je het ultieme recept voor een film over het moederschap, persoonlijke belangen en het lichtelijk egocentrische karakter van de hoofdrolspeelster.

 

Het is geen oppervlakkige Netflix dramafilm

De film is echter meer dan een oppervlakkig drama en dat verklaart de hoge score op Rotten Tomatoes. Leda kijkt namelijk niet alleen naar de jonge moeder en haar dochter, maar ziet feitelijk een jonge versie van haarzelf. De ervaring van Gyllenhaal als actrice heeft duidelijk een meerwaarde en ze weet het beste uit zowel Olivia Colman als Jessie Buckley (de jonge moeder) te halen. Beide vrouwen slagen er in om een geloofwaardig karakter nee te zetten. Het is aan de kijker om met fijn acteerwerk in die ongrijpbaarheid goed gestalte te geven. Gyllenhaal laat je zelf beslissen of  het gedrag van Lena begrijpelijk is of niet.

Zie hieronder de YouTube-trailer van The Lost Daughter: