Inmiddels zouden we allemaal moeten weten hoe belangrijk slaap is – net zo essentieel voor een goede gezondheid als voeding en lichaamsbeweging. Niet alleen kan een goede nachtrust je hersenprestaties, stemming en gezondheid verbeteren, maar het kan ook aanzienlijk het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten verlagen.

Volgens experts kan een gebrek aan slaap echter op lange termijn invloed hebben op je algehele gezondheid. Toch besloot de 21-jarige Joe al deze informatie overboord te gooien met zijn experiment getiteld: “Ik heb geprobeerd te zien hoelang ik zonder slaap kon blijven.”

Joe Fazers bizarre challenge

Joe begon door zijn kijkers een disclaimer te geven: “Dit is zeker een uitdaging die ik je niet zou aanraden om te proberen.” De eerste 18 uur leken ‘relatief prima’ te zijn voor de YouTuber, maar na 22 uur onthulde Joe: “Ik begin moe te worden.”

Bij de grens van 24 uur gooide Joe zijn allereerste dosis cafeïne naar binnen. De koffie gaf hem duidelijk de energieboost die hij nodig had. De fitnessinfluencer zei na zijn eerste slok het volgende tegen de cameraman: “Weet je wat jongens? Laat maar zitten, we gaan deze uitdaging vernietigen!” Enkele uren later, bij de grens van 29 uur zonder slaap, was hij echter opnieuw helemaal ‘versleten’. Hij koos ervoor zijn vermoeidheid te bestrijden met een ijskoude douche om zichzelf een beetje te resetten.

“Hoe vreselijk het ook was, het werkte! Ik voel me meer wakker,” merkte Joe op. Joe heeft bijna twee volle dagen zonder slaap doorstaan. Met deze ‘nieuwe dosis energie’ besloot de YouTuber naar de sportschool te gaan en daar een trainingssessie te doen op het punt van 30 uur, waarbij hij verklaarde: “Zonder te overdrijven, op dit moment van de uitdaging voelde ik me helemaal niet moe.”

Het effect van zo lang wakker blijven

Na 33 uur meldde Joe dat hij zich ‘oké’ voelde. Terwijl hij uitlegde door welke stadia van vermoeidheid hij ging, vervolgde hij: “Begon prima, toen extreem moe en nu voel ik me nog OK.” Hij ging vervolgens naar de stad om iets te eten en daarna een club in de hoop dat het hem wakker zou maken.

“Ik had nog nooit zo graag ergens weg gewild”, bekende Joe. Na 36 uur dronk hij zijn tweede kop koffie, maar een paar uur later viel hij eindelijk in slaap. “Ik probeerde zo lang mogelijk door te gaan, maar op een gegeven moment legde ik even mijn hoofd neer en tja, ik denk dat je wel kunt zien wat er gebeurde. Ik viel gewoon flauw.” In totaal heeft Joe het tot 42 uur en 22 minuten volgehouden. De video, die vorig jaar op het platform werd geplaatst, heeft sindsdien meer dan twee miljoen views behaald – met honderden reacties van mensen die graag hun reacties op het experiment willen delen.

Feedback over de challenge

Een YouTube-gebruiker schreef: “Slaap wordt vaak onderschat.” Een ander grapte: “Zo lang zonder slaap herinnert ons er echt aan hoe belangrijk het is. Goed slapen is een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Voel je fysiek en mentaal beter in plaats van slecht slapen.”

“Het is verbazingwekkend hoe belangrijk slaap eigenlijk is voor het lichaam,” grapte een derde. Een ander prees: “Jullie hebben langer volgehouden dan ik zou hebben gedaan. Goed gedaan.” “Ik kan niet geloven dat je zo lang bent wakker gebleven,” voegde een vijfde toe. Iemand anders verklaarde: “Zo meedogenloos! Ik denk dat ik uit de buurt van deze uitdaging blijf haha.”

Zoals Joe zelf al aangaf, het is zeker geen challenge die hij iemand zou aanraden. Neem gewoon lekker je slaap, het is belangrijker dan je denkt.