Waarom je telefoon opladen in de nacht slecht is

Voor het slapengaan nog even de socials checken en vervolgens naast je smartphone in slaap vallen terwijl hij in de oplader ligt; een van de normaalste zaken ter wereld, toch? Maar als we het Vlaamse onderzoekscentrum voor brandwonden mogen geloven, kun je dit in het vervolg beter niet meer doen.

 

Er kan snel brand ontstaan

Een van de redenen waarom het gevaarlijk kan zijn om naast je telefoon in slaap te vallen, is omdat je telefoon ‘overladen’ kan raken. Normaal gesproken trek je overdag namelijk je telefoon uit stopcontact zodra deze is opgeladen, maar als je ligt te slapen heb je dit niet door. Daardoor kan je telefoon uiteindelijk oververhit raken en als je telefoon dan bijvoorbeeld op een kussen of een deken ligt, kan het gemakkelijk vlam vatten. Dus leg je smartphone tijdens het opladen dus nooit in bed of op je kussen en zorg er gewoon voor dat je telefoon voor het slapengaan helemaal is opgeladen.

Het brengt je slaapritme flink in de war

Naast dat je telefoon vlam kan vatten, is met je telefoon naar bed gaan ook niet goed voor je slaapritme. Je telefoon bestaat namelijk uit blauw licht en dat verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Eigenlijk al jouw apps zijn hier dan ook op ingespeeld, denk maar aan al die geluidjes of pop-up meldingen die jou triggeren. Probeer je telefoon voor het slapengaan in het vervolg dus echt op tijd weg te leggen. Hierdoor val je een stuk sneller in slaap en lig je niet nog uren naar filmpjes te kijken op Instagram of Facebook.