Het tekort aan Rolex horloges

Rolex ondervond al in 2016 problemen met een lager aanbod van onderdelen. Nu heeft dat door enkele maatregelen ook ook negatieve invloed gehad en is het dus een principe van vraag en aanbod. De vraag naar een Rolex horloge blijft namelijk onverminderd groot en dus moeten talloze liefhebbers soms wel jaren wachten op hun geliefde herenhorloge.

 

Een Rolex wordt zeldzaam

Als het gaat om het topsegment in de markt voor herenhorloges, dan is Rolex een grote speler. Dat is al tientallen jaren het geval en voorlopig zal dat ook wel zo blijven. Rolex legt immers de lat behoorlijk hoog als het gaat om ontwerp en functionaliteit. Kijk bijvoorbeeld maar naar de ontwikkeling van het beroemde Submariner model. Sinds de release in de jaren vijftig heeft het Rolex horloge aardig wat ontwikkelingen meegemaakt. Juist die drang naar innovatie maakt Rolex zo populair.

Productie van 1 miljoen exemplaren per jaar

Omdat de vraag naar Rolex horloges vrijwel constant blijft, produceert het merk een vast aantal klokjes per jaar. Dat aantal wordt geschat op ongeveer 1 miljoen. Je kunt je dan voorstellen dat een stagnerende levering van onderdelen gevolgen heeft. Dat verklaart dus het tekort en de stijgende prijzen.

Wachtlijsten bij Rolex drukt de prijs omhoog

De bijzondere uitstraling van de Daytona leidde tot een extra grote vraag onder de liefhebbers. Kortom, had je dat klokje, dan hoorde je er helemaal bij. Dat resulteerde in een enorme vraag en veel verzamelaars grepen er naast. Als oplossing had men gedacht dat het wel slim zou zijn om met een wachtlijst te gaan werken wat in feite de vraag nog verder omhoog stuwde. Zoals je wel vaker in dat soort situaties ziet, had de nieuwe situatie ook impact op andere modellen van Rolex. Zo werden ook de Submariner, Explorer, Sea-Dweller en GMT-Master II een stuk populairder en het begrip FOMO werd een realiteit. Zijn we er dan? Welnee. Vervolgens gingen ook de prijzen van de occasions omhoog en werden de Rolex wachttijden alleen maar langer en langer.

Rolex tekort wachttijd

De verklaring

Is er dan eigenlijk wel een logische verklaring voor een schaarse aanbod? Enkel het feit dat de Rolex productieplaatsen enkele maanden gesloten waren is natuurlijk niet afdoende. Het probleem kan aan de hand van drie theorieën worden verklaard:

  1. Rolex heeft de distributie opzettelijk vertraagd. Dit kan en gebeurd vaker om de prijs op te drijven. Het is echter niet geheel logisch om die kant op te gaan denken. Voor een merk als Rolex zou dit betekenen dat ze opzettelijk met het consumentenvertrouwen spelen en dat zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben. De gedachte zou dan zijn dat Rolex hoopt op een stijgende populariteit van andere – minder goed verkopende – modellen.
  2. Een andere theorie luidt dat Rolex bewust de productie op een vooraf ingesteld peil laat staan. Signalen van een grotere vraag worden dan niet omgezet naar een grotere productie om de exclusiviteit van het product te bewaren.
  3. De derde optie is is dat bepaalde modellen gewoon veel populairder zijn. Ook in dat geval blijft de productie achter bij de vraag. Indien deze theorie zou kloppen, dan is er gewoon sprake van een marktmechanisme. Rolex heeft dan gewoon gelijk om de productie niet te verhogen. Dat scenario is waarschijnlijk het meest realistische. Want laten we eerlijk zijn, op een overproductie zit niemand te wachten en Rolex al helemaal niet.

Geduld hebben om een rolex te kopen

Ben je dus echt op zoek naar een nieuwe Rolex, weet dan dat je geduld op de proef gesteld zal worden. Aan de andere kant klinkt het super stoer om te kunnen zeggen dat je er een hebt besteld, maar dat deze nog even op zich laat wachten. Het is dan meteen duidelijk dat je voor het origineel gaat.