Wat is Suppen?

Suppen, ook wel bekend als Stand Up Paddle, is de nieuwste trend om je dag door te brengen. Het idee is ontstaan in het walhalla van surfen, het eiland van de palmbomen en de foute overhemden: Hawaii. De surfleraren stonden op hun surfplanken om zo hun leerlingen in de gaten te houden en instructies te kunnen geven.

Tegenwoordig is het een populaire bezigheid waarmee je lekker van het zonnetje kan genieten en tegelijkertijd je lichaam traint. Door het wiebelen van de surfplank moet je constant balans houden om niet te water te raken. Zo train je je core en je beenspieren. Daarnaast moet er natuurlijk ook gepeddeld worden, waar je gehele bovenlichaam voor nodig is. Je kan het zo sportief of recreatief maken als je zelf wil.

Het grootste gletsjermeer van IJsland: Jökulsárlón

IJsland, het land van – hoe kan het ook anders – ijs, vulkanen, het noorderlicht en ontelbare mooie spots die je nergens anders vindt. Jökulsárlón, het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland, hoort zeker bij de parels van dit bijzondere land. Een werkelijk paradijs voor fotografen waar elke foto wel slaagt. Grote en kleinere ijsrotsen wisselen elkaar af in een landschap van eeuwenoud ijs. Het lijkt wel een kunstwerk en de kunstenaar is de natuur zelf. Fel blauwe ijsschotsen die glinsteren in het zonlicht met een contrast van de vulkanische assen. IJsland at his finest.

Suppen vakantie IJsland natuur video

Dit keer geen monster van Loch Ness, maar de diamanten van Jökulsárlón. Bij Jökulsárlón is Diamond Beach te vinden met een strook van zwart zand. Diamond beach doet haar naam eer aan door het contrast tussen het zwarte zand en de stukken ijs die erop liggen. Als de zon erop komt, lijkt het net of het vol ligt met diamanten. Een must-see!

Jökulsárlón trotseren als een baas

Voordat je nu denkt: ik pak het vliegtuig naar IJsland en ik ga suppen op Jökulsárlón meer, raden wij je aan om toch nog even te oefenen op het lokale meer. De man die het Jökulsárlón meer trotseert heet Alex Sergison. Hij is een ervaren supper en heeft ook een vergunning voor dit avontuur. Het is namelijk niet zo ongevaarlijk als je denkt.

Met een maximale temperatuur van -10 graden celsius en vallende ijsblokken moet je voorbereid zijn op alles. Desondanks is het een ervaring om nooit te vergeten. Om Sergison te quoten: “Despite any discomfort, paddling Jökulsárlón lagoon is an experience that will remain with me for life.”