Reis binnenkort met een supersonisch vliegtuig

In 2003 werd de Concorde uit het vliegverkeergehaald en sindsdien is is supersonisch vliegen niet meer mogelijk. Daar gaat in de toekomst verandering in komen. Later dit jaar opent het bedrijf uit Colorado een grote fabriek, de Overture Superfactory, waar de grote broer van de XB-1 gebouwd gaat worden. Deze grotere versie, genaamd de Overture, wordt naar verwachting voor het eerst geproduceerd in 2026.

Op 22 maart was er in Californië een succesvolle testvlucht met het kleinere proefmodel, de 20 meter lange XB-1. Tijdens deze vlucht had de XB-1 een snelheid van 439 kilometer per uur gedurende 12 minuten. Bekijk hier de beelden van de vlucht:

 

In de luchtvaartsector wordt de ontwikkeling van de grotere Overture met veel interesse gevolgd. Het bedrijf heeft inmiddels 130 bestellingen ontvangen van grote luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines, Japan Airlines en United Airlines.

Ik geloof zeker in de terugkeer van supersonisch vliegen. We streven ernaar om het uiteindelijk beschikbaar te maken voor alle passagiers naar alle bestemmingen,” vertelde CEO Blake Scholl aan CNN.

Sneller dan het geluid

Het doel is dat het testvliegtuig binnenkort de geluidssnelheid (mach 1) bereikt. Dit is maar liefst 1235 kilometer per uur. In 7 maanden worden tien tot vijftien vluchten gepland om deze barrière te doorbreken. De Overture heeft een capaciteit van 64 tot 80 passagiers en zal vliegen met een snelheid van Mach 1,7. Deze vliegtuigen worden aangedreven door normale straalmotoren die gebruikmaken van Sustainable Aviation Fuel (SAF). Dit is een duurzamere brandstof dan kerosine en is afkomstig van afvaloliën zoals frituurvet. CEO Scholl erkent dat dit momenteel nog niet zo duurzaam is als gewenst, maar hij blijft streven naar een toekomst waarin reizen niet alleen sneller, maar ook milieuvriendelijker wordt. Uiteindelijk hoopt hij vliegtickets aan te kunnen bieden voor ongeveer 5000 dollar per vlucht, dat is omgerekend 4600 euro.

Naast Boom Supersonic zijn er nog andere vliegtuigbouwers die hard aan het werk zijn om supersonische vliegtuigen te ontwikkelen. Zo werkt Lockheed Martin aan de X-59, terwijl Hermeus zich richt op een soortgelijk supersonisch toestel.

Het is dus nog even wachten tot jij wellicht kunt reizen met een supersonisch vliegtuig.