Het voorval gebeurde in het zuidwesten van Engeland – de haven van Torquay om precies te zijn. Het is nog niet duidelijk waardoor de brand ontstond waardoor het superjacht in vlammen is opgegaan.

Superjacht in vlammen opgegaan: 8000 liter diesel aan boord

De uit Devon en Somerset afkomstige brandweerlieden vochten urenlang afgelopen zaterdag om het vuur te blussen, maar tevergeefs. De voornaamste boosdoener: ruim 8.000 liter brandstof die het vuur bleef voeden. 

Er vonden meerdere kleine explosies plaats terwijl de brandweerlieden het superjacht probeerden te blussen. Het vuur ging uiteindelijk rond zes uur lokale tijd uit. Logisch, want het schip zonk vervolgens naar de bodem.

Gelukkig vielen er geen gewonden. Wel werd de jachthaven ontruimd. Ook werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten vanwege mogelijk schadelijke rookvorming.

 

De lokale Milieuagentschap meldde op Twitter dat de mate van luchtvervuiling meeviel, maar sprak alsnog van een groot incident: “Onze officieren voerden metingen uit. Ondanks dat er geen grote problemen met de luchtkwaliteit ontstonden, blijven wij de situatie in de gaten houden.”

De nazorg zal nu vooral gericht zijn op de lokale waterkwaliteit. Nabij de jachthaven bevindt zich een strand waar mensen geregeld badderen.

Buurtbewoners reageren op grote, laaghangende rookvorming

Lokale bewoners waren ondanks dit bericht niet gerust, meldt The Guardian. De rookvorming was dusdanig dat de zon verduisterd werd. Een andere local legde uit dat na tien minuten kijken de rook op hun ademhaling begon in te werken.

Ook waren nabijgelegen jachten ten tijde van het incident bezig met het afhouden van de vlammen die zich op het water vormden door de lekkende, drijvende diesel.