1. Financiële kennis

Redelijk voor de hand liggend, maar rond ons dertigste moeten we weten hoe om te gaan met euro’s en wat waardevolle investeringen zijn.

2. Weten hoe je moet falen

Falen in het leven in onvermijdelijk. Maar eigenlijk faal je alleen als je er niks van opsteekt. Rond je dertigste moet je het proces van falen kunnen versnellen. Hoe sneller je faalt, hoe sneller je weet waar het aan ligt, hoe sneller je leert, hoe sneller je de strategie kan aanpassen, hoe sneller je weer naar een succesvolle uitkomst kunt voortbouwen. Niet in een keer slagen is niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

3. Je eigen onderneming runnen

Door leiding te nemen van een onderneming ervaar je hoe het is om autoriteit en verantwoordelijkheid te hebben over anderen. Dan proef je hoe het is om moeilijke besluiten te nemen. Het zal je meer symphatie creëren voor de managers die je zelf hebt gehad, doordat je zelf ervaart wat ervoor nodig is om een onderneming succesvol te runnen.

4. De autoriteit betwijfelen

Dit doen we al sinds de puberteit. Niet luisteren naar ouders, docenten, managers. Het is onderdeel van het ontwikkelen van onze identiteit. En vraagtekens zetten bij alles, interesse hebben in meer en niet alles zomaar aannemen, zijn belangrijke eigenschappen die we als jongvolwassenen moeten optimaliseren. Wanneer je denkt dat iets niet klopt of dat het beter kan, uit dit dan. Dit is de manier om te groeien.

succesvol dertiger MAN MAN

5. Je bent volhardend

Dit ligt in het verlengde van weten hoe je moet falen. Je weet namelijk dat je niet bij iedere slag of stoot moet opgeven. In plaats van verdrinken in misère, herpakken we onszelf, en zien we mogelijkheden in de fouten die we maakten.

Let wel: te hard proberen is ook niet juist. Je moet ook weten wanneer je iets los moet laten. Wanneer je de oplossing voor een probleem niet hebt, verbreed dan je horizon, vraag om hulp, zoek verder. Komt er niks uit, laat het rusten.

6. Je wilt jezelf verbeteren

Rond je dertigste heb je hoogstwaarschijnlijk je identiteit wel gevonden. Je weet wie je bent. Je weet wat mensen niet tof aan jou vinden en wat jij niet tof aan anderen vindt. Je moet jezelf zeker accepteren en jezelf blijven, maar als dit progressie in jouw persoonlijke of professionele leven verhinderd, is het toch wellicht tijd iets aan te passen en gedragsverandering te ondergaan. Je moet blijven werken aan jezelf en jezelf willen verbeteren.

7. Je baseert keuzes op bronnen en berekeningen

Je weet onderhand dat je jezelf niet zomaar voor de leeuwen moet gooien. Voor een belangrijk besluit heb je overige opties uitgedacht en hebt moeite gedaan om andere opties te overwegen en ontwikkelen. Ze zoeken resultaat dat de meeste voldoening geeft, waar investeringen zo minimaal mogelijk worden gehouden.

8. Je kan kennis toepassen

Je kan zo talentvol zijn, als je moeite hebt met kennis toepassen kom je nergens. Als dertiger kan je verschillende organisaties lezen en je weet hoe je jouw kennis moet toepassen in verschillende situaties of omgevingen. En soms moet je daarvoor je eigen manier van werken wat op de achtergrond plaatsen of aanpassen.